Veehouders krijgen meer van Colruyt: “Mooi gebaar, maar verandert niets structureel”

Colruyt verhoogt voor een tweede keer de aankoopprijs dat het betaalt voor karkassen rundsvlees. Voor de consument houdt de retailer vast aan zijn belofte van laagste prijzen. “Dit is een mooi gebaar van Colruyt, maar deze opslag wordt niet gesteund en gedragen doorheen de hele keten en de volledige retailmarkt", laat een producentenorganisatie weten. “Structureel zal er niet veel veranderen. De boerendiscussie gaat trouwens niet over prijzen, maar over foute beleidskeuzes.”

23 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 23 februari 2024 15:51 Jozefien Verstraete
steak vlees rundvlees

Eerder deze maand ging de eerste ‘Taskforce Agrovoedingsketen’ met vertegenwoordigers uit de volledige agrovoedingsketen in België door. Na het eerste overleg beloofden verschillende supermarkten om de rundvleesproducenten meer te betalen. Zo verhoogde ook Colruyt begin februari tijdelijk de aankoopprijs van karkassen van stieren. “We voelen vandaag dat we, als enige Belgische retailer, de plicht hebben om de vinger aan de pols te houden bij de Belgische landbouwsector”, aldus Colruyt. “Het is duidelijk dat de rundvleessector vandaag stevig getroffen wordt. We vinden het belangrijk om hier het voortouw te nemen voor de Belgische markt en Belgische rundveehouders vandaag nog beter te ondersteunen.” Daarom wil Colruyt een tweede verhoging doorvoeren, op alle runderen. Over welk bedrag het gaat, mag Colruyt niet melden vanwege de mededingwetgeving.

Integraal naar de veehouder

De supermarkt laat weten er ook op toe te zien dat deze verhoging integraal naar de veehouder gaat. Garanderen dat het extraatje ook effectief terechtkomt bij de veehouder kan de supermarktketen niet want tussen Colruyt en de rundveehouders zitten nog schakels in de keten.

Colruyt werkt met een eigen vleesverwerkend bedrijf ‘Fine Food Meats’. “Het meeste rundvlees dat terechtkomt bij Fine Food Meats wordt aangekocht bij slachthuizen of rundvleesproducentenorganisaties”, laat Colruyt weten. “Zo komt 35 procent van het verkochte volume rundvlees van een directe samenwerking met rundveehouders. We werken samen met drie rundvleesproducentenorganisaties.”

Colruyt zegt transparant te hebben gecommuniceerd met alle schakels in deze keten over de verhoging. “Hierdoor weten de veehouders ook zeer goed wat wij hebben gedaan”, aldus de woordvoerder van Colruyt. “Als de veehouder geen verschil merkt in wat hij er uiteindelijk voor krijgt, weet hij ook waar in de keten hij op tafel mag kloppen.”

Geen prijzendiscussie

Eén van de drie producentenorganisaties waarmee Colruyt samenwerkt, bevestigt de transparante communicatie. “Dit is een mooi gebaar van Colruyt, opslag is altijd aangenaam. Maar de opslag zou moeten gedragen en gesteund worden doorheen de hele keten en de volledige retailmarkt ”, aldus de producentenorganisatie. “In het verleden hebben we al meerdere malen gezien dat elke prijsstijging zijn weerslag heeft bij de consument. Als hierdoor de vraag vermindert in de supermarkt, zal die prijs weer naar beneden gaan bij de evaluatie van Colruyt binnen drie maanden.”

De organisatie benadrukt ook dat de hele boerendiscussie niet over prijzen gaat. “De protesten zijn er gekomen door foute beleidskeuzes. De retailers voelen zich wat aangevallen en hebben nu een mooi gebaar gedaan, maar dit zal structureel niet veel veranderen. Met deze prijsverhoging zijn de veehouders niet geholpen.”

Colruyt Group benadrukt dat grote structurele oplossingen enkel binnen de volledige keten gevonden kunnen worden. “Elke schakel heeft zijn steentje bij te dragen om ervoor te zorgen dat we samen kunnen werken aan een duurzame toekomst voor de Belgische rundvleessector”, klinkt het.

Boerenprotesten: vijf vragen aan Comeos
Uitgelicht
Naar aanleiding van de boerenprotesten zal VILT de komende dagen telkens dezelfde vijf vragen aan een andere ketenpartner of stakeholder voorleggen. Ontdek zo waar de raakvlak...
8 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek