Wie van zuur houdt, eet meer fruit dan zoetekauw
nieuwsMensen met een voorkeur voor zure smaken eten meer fruit dan mensen die aangeven meer van zoet te houden. Bovendien vertonen ze meer gewoontegedrag als het gaat om fruitconsumptie, deelt Wageningen Universiteit mee. Zoetekauwen eten daarentegen meer zoete snacks zoals chocoladerepen en zijn meer georiënteerd op gemak, zo blijkt uit een enquête bij ruim 2.000 consumenten.
In deze studie is de relatie tussen de consumptie van fruit en zoete en hartige snacks en de persoonlijke voorkeuren voor de basissmaken zoet, zout of zuur onderzocht. Doel is om de fruitconsumptie en de variabelen die hier invloed op hebben, beter te begrijpen.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat bijna één derde van de mensen een voorkeur heeft voor zout, een vijfde deel geeft aan een voorkeur voor zoet te hebben en ten slotte geeft één op de 10 mensen aan zuur te prefereren. Vier op tien van de consumenten heeft geen uitgesproken voorkeur.
De aanname van de zogenaamde 'sweet tooth'-hypothese is dat mensen met een voorkeur voor zoet meer zoete snacks eten en ook meer fruit zouden eten. Hoewel er in deze studie inderdaad een positief verband lijkt te zijn tussen consumptie van zoete snacks en fruit, kan dat niet gerelateerd worden aan een smaakvoorkeur voor zoet. Uit deze studie blijkt dat juist de mensen die van zuur houden meer fruit eten.
Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.000 consumenten uit Spanje, Polen, Griekenland en Nederland in het kader van het Europees project ISAFRUIT. De studie laat ook zien dat er verschillen zijn tussen landen. Zo hebben in Spanje meer mensen een voorkeur voor zout en in Polen hebben relatief meer mensen een voorkeur voor zuur.
Fruit kan gezien worden als een product met zowel een zoete als een zure smaak. "Bij productontwikkeling kan rekening worden gehouden met de verschillende persoonlijke voorkeuren door bijvoorbeeld te richten op specifieke groepen consumenten", adviseren de onderzoekers.
De relatie tussen voorkeur voor zuur en gewoontegedrag met betrekking tot het eten van fruit suggereert dat het op jonge leeftijd aanleren van het eten van fruit ook leidt tot andere smaakvoorkeuren, hoewel nader onderzoek dit verder zal moeten uitwijzen.