Verantwoorde consumptie in de kijker in Brussel
nieuwsHet Brussels gewest ondersteunt het netwerk Rabad dat 37 actoren verenigt waaronder landbouwers, restauranthouders, handelaars en ngo's. Op 26 juni organiseert het netwerk in Brussel activiteiten die duurzame landbouw en verantwoorde consumptie in de kijker zetten en aantonen dat er "alternatieven" in Brussel zijn die toelaten om te kiezen voor de korte keten, voedselteams en artisanale landbouw.
"Overal ontstaan initiatieven om de voedselkwaliteit te verzekeren, met respect voor de aarde en de mensen die onze aarde bewerken. Brussel is daar geen uitzondering op", stelt Rabad. Een reeks van actoren, verenigd in het netwerk Rabad, werken elke dag aan de promotie van een alternatieve landbouwproductie en voedingsconsumptie: "een duurzame landbouw voor een verantwoorde consumptie", is hun leuze.
Antwoorden en alternatieven bestaan volgens het netwerk: bijvoorbeeld door het eten van biologische, lokale en seizoensgebonden producten en te kiezen voor de korte keten, voedselteams en artisanale landbouw. "Want eten is geen onschuldige handeling maar een daad van burgerschap", luidt het. "Door onze consumptiekeuze bepalen we de kwaliteit van onze voeding, het behoud van onze aarde, de verbetering van het dierenwelzijn, een juiste prijs voor de producenten en een evenwichtige Noord-Zuid relatie."
Volgens Rabad vergen duurzaam en evenwichtig eten ook een scala aan gewoontes, een aangepaste levensstijl en heel wat informatie: kunnen koken en daar de tijd voor nemen, weten hoe en waar boodschappen doen en voedingsproducten en hun labels herkennen. Op 26 juni geeft het netwerk de gelegenheid informatie te vergaren over de bestaande alternatieven in Brussel.
Ontmoeten van producenten uit de biologische landbouw, informatie over eerlijke handel, deelnemen aan een kookworkshop of leren tuinieren, ontdekken van de smaak en voedingswaarden van de lokale seizoenskeuken, wandelen door de collectieve tuinen, uitleg krijgen over de korte keten: dit zijn maar enkele van de activiteiten die zondag zullen plaatsvinden.
Meer info: Cultivons durable. Mangeons responsable