Vanthemsche boos over afbakening Limburgse Kempen

Boerenbond is ontstemd over de afbakening van het agrarische gebied in de Limburgse Kempen en het Maasland. "Slechts veertig procent van het agrarisch gebied werd herbevestigd in plaats van de beloofde 66 procent", reageert voorzitter Piet Vanthemsche, die zich bovendien persoonlijk gepakt voelt door de gehanteerde beslissingswijze. "De land- en tuinbouwers in het gebied voelen zich terecht geviseerd en gediscrimineerd. Ik zal tekst en uitleg vragen aan minister-president Kris Peeters".
22 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
Boerenbond is ontstemd over de afbakening van het agrarische gebied in de Limburgse Kempen en het Maasland. "Slechts veertig procent van het agrarisch gebied werd herbevestigd in plaats van de beloofde 66 procent", reageert voorzitter Piet Vanthemsche, die eraan toevoegt dat de land- en tuinbouwers in het gebied zich terecht geviseerd en gediscrimineerd voelen.

Vorige week herbevestigde de Vlaamse regering in de regio's Noorderkempen en Limburgse Kempen-Maasland respectievelijk 31.316 en 16.595 hectare landbouwgebied. Daarnaast werd in beide gebieden in totaal ook nog 780 hectare natuur- en bosgebied afgebakend. "Het was een huzarenstuk om in deze regio's de bedrijfszekerheid voor landbouw te combineren met het veiligstellen van natuurwaarden", liet Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) optekenen.

"We wisten wel dat de herbevestiging in de Limburgse Kempen en het Maasland moeilijk zou verlopen", erkent Vanthemsche. "Maar er ligt een wereld van verschil tussen enerzijds een aanvaardbaar compromis op basis van de eerdere beloften en anderzijds bijna ‘stoemmelings’ de groene administratie volgen. Ik voel me persoonlijk gepakt met deze beslissingswijze". De voorzitter van Boerenbond wil Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters om tekst en uitleg vragen na eerst overlegd te hebben met de plaatselijke bestuursleden.

Het toppunt volgens Vanthemsche is dat waardevol landbouwgebied in Bree niet herbevestigd wordt omdat de gemeente grootste plannen heeft voor een plaatselijk golfterrein. "Landbouwbedrijven worden opgeofferd om de natte droom van plaatselijke politici te bevredigen. Kaviaar politiek in tijden van economische recessie. Het is een regelrechte schande", besluit Vanthemsche.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek