VS vechten Europees invoerverbod chloorkippen aan

De afscheidnemende Bush-administratie lijkt nog een rekening te willen vereffenen met de EU. Enkele dagen nadat nieuwe handelssancties aangekondigd werden in het hormonendispuut, hebben de VS nu ook beslist om het Europese invoerverbod voor chloorkippen aan te klagen bij de Wereldhandelsorganisatie. Vorige maand verzetten de EU-lidstaten zich tegen een opheffing van het elf jaar oude verbod om kippenvlees aan het einde van het productieproces te desinfecteren met chloor.
17 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:

De afscheidnemende Bush-administratie lijkt nog een rekening te willen vereffenen met de EU. Enkele dagen nadat nieuwe handelssancties aangekondigd werden in het hormonendispuut, hebben de VS nu ook beslist om het Europese invoerverbod voor chloorkippen aan te klagen bij de Wereldhandelsorganisatie.

In 1997 besliste de EU om niet langer kippen toe te laten die aan het eind van het productieproces gedesinfecteerd werden met chloor. Volgens Amerikaanse kippenexporteurs zagen ze hierdoor een jaarlijkse exportwaarde van ongeveer 50 miljoen dollar verloren gaan. Door de toetreding van steeds meer lidstaten tot de EU gingen ook afzetmarkten zoals Polen en Roemenië voor de bijl.

De Europese Commissie benadrukt dat de maatregel niks te maken heeft met verdoken protectionisme. Ook Europese kippen mogen geen chloorbehandeling ondergaan, zo luidt het. Vorig jaar plaatste het dagelijks bestuur van de Unie de kwestie op initiatief van de Duitse eurocommissaris Günther Verheugen op de politieke agenda, maar de meeste lidstaten schaarden zich achter het elf jaar oude invoerverbod.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Susan Schwab schermt met het argument dat zowel Amerikaanse als Europese wetenschappers tot de bevinding zijn gekomen dat een chloorbehandeling geen risico's inhoudt voor de volksgezondheid. "De behandeling in kwestie wordt al vele jaren op grote schaal toegepast in de VS, en dat heeft nog geen enkel probleem opgeleverd". De Bush-administratie had het dossier bovenaan haar verlanglijstje geplaatst bij de start van de Transatlantische Economische Raad in april 2007. 

Europese diplomaten betreuren dat Schwab, die altijd een gespannen relatie heeft gehad met Brussel, de beslissing genomen heeft om met de chloorkippen naar de wto te treken. Gehoopt wordt dat de handelsbetrekkingen met de VS zullen verbeteren van zodra Barack Obama zijn intrek neemt in het Witte Huis.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek