Overleg tussen OIVO en Faircoop over oorsprong Fairebel
nieuwsNa de klacht die het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) in mei bij de FOD Economie had ingediend tegen het merk Fairebel en de reactie daarop van Faircoop, de coöperatie van een groep Belgische melkveehouders die onder de naam Fairebel zelf hun melk commercialiseren, hebben beide organisaties elkaar nu ontmoet om elk misverstand van de baan te ruimen.
Volgens OIVO werd de consument op de website van Fairebel misleid over de oorsprong van het product. "De melk die onder het merk Fairebel verdeeld wordt, is melk die verzameld en verpakt wordt in het Groot-Hertogdom-Luxemburg. Toch verwijzen de naam 'Fairebel' en de verpakking waarop een koe in de Belgische driekleur prijkt, naar de Belgische oorsprong van de melk", redeneerde OIVO.
OIVO deelt nu in een persbericht mee dat zij met Faircoop overeengekomen is om bepaalde vermeldingen op de website van Fairebel beter te formuleren. Het overleg tussen beide organisaties had als hoofddoel de consument optimaal informeren en mogelijke onduidelijkheden in de communicatie op de website van Fairebel uit de weg te ruimen.
Zo zal er duidelijk gezegd worden dat de reden waarom de melk uit Luxemburg komt, te maken heeft met de weigering van de Belgische melkerijen om met Fairebel samen te werken. Op de website zal daarom te lezen zijn dat Fairebel zich noodgedwongen heeft moeten wenden tot de Luxemburgse melkerij Luxlait.
Beide organisaties betreuren dat uit de informatie van derden de geografische origine van het product verkeerdelijk afgeleid wordt. Faircoop benadrukte dat, volgens de overeenkomst die gesloten werd met Luxlait, de totaliteit van het volume dat onder het label Fairebel verkocht wordt, op termijn in België zou opgehaald worden bij de producenten die lid zijn van het project. "Dat verklaart meteen ook waarom een nationale driekleurenkoe op de verpakking op het Belgisch karakter van het project wijst", aldus Faircoop.
OIVO en Faircoop herhalen dat ze elk initiatief steunen dat ernaar streeft om een landbouw met eerbied voor de producenten en de consumenten te bevorderen en dat ze open staan voor elke samenwerking met de producenten om het welslagen te garanderen van een ethisch en commercieel aanvaardbaar project met eerbiediging van de transparantie van de prijzen.