nieuws

Goede vooruitzichten voor Belgische biologische melkprijs, Franse prijs onder niveau gangbare melk

nieuws

In Frankrijk lag de prijs voor biologische melk in april iets lager dan die voor gangbare melk. Volgens het Franse statistiekbureau Agreste ontvingen melkveehouders gemiddeld 49,25 euro per 100 liter voor gangbare melk, tegenover 49,16 euro voor biologische melk. In België daarentegen bracht biologische melk 4 cent per liter meer op. “De situatie in België is anders: de vraag is terug op peil, terwijl het aanbod krimpt”, aldus coöperatie Biomilk, die de vooruitzichten positief inschat.

19 juni 2025 VILT-redactie

Frankrijk loopt traditioneel voorop in biologische landbouw. Het land kent al jarenlang een sterke biologische melkveesector met veel bedrijven. Maar de markt hapert: de vraag naar biologische producten is sinds enkele jaren teruggelopen, en het biologische aandeel in de totale landbouwproductie daalt.

Hoewel er tekenen zijn dat de vraag zich begint te herstellen, blijft de biologische melkprijs dalen. Sinds oktober 2024, toen nog 55,91 euro per 100 liter werd betaald, zakte de prijs naar 49,16 euro in april 2025. Daarmee ligt de biologische melkprijs nu onder de gangbare prijs, die overigens voor de tweede maand op rij daalt. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, in april 2023 lag de prijs voor biologische melk eveneens lager dan die voor gangbare melk.

Belgische markt: stabiele vraag, krimpend aanbod

In België werd biologische melk in april met 60,52 euro per 100 liter 2,5 cent beter betaald dan in oktober 2024. De prijs lag weliswaar 50 cent lager dan in maart, wat mogelijk te maken heeft met het seizoensmatig hogere melkaanbod in het voorjaar. Toch bleef de biologische melkprijs in België in april ruim 6 euro per 100 liter boven de gangbare prijs, die op 54,60 euro stond.

Volgens Chris Keppens van Biomilk, een coöperatie van 42 Belgische biologische melkveehouders, zakken de prijzen in Frankrijk harder in de aanloop naar zomer omdat ze meer seizoensgebonden prijzen hanteren. Maar daarnaast is het Belgische marktbeeld volgens hem wezenlijk anders dan het Franse. “In Frankrijk is de vraag sinds de energiecrisis sterk gedaald. In speciaalzaken zie je nu herstel, maar de retail blijft achter. In België daarentegen is de vraag vrijwel volledig hersteld van de terugval door de energiecrisis.”

Minder aanbod door stopzettingen en weersomstandigheden

Behalve de aantrekkende vraag speelt ook het verminderde aanbod een rol in de gunstige prijsontwikkeling. “Sinds de energiecrisis zijn sommige melkveehouders weer overgestapt op gangbare productie. Daarnaast zijn diverse bedrijven gestopt wegens pensionering”, vertelt Keppens. Ook blauwtong en slechte weersomstandigheden hebben de melkproductie negatief beïnvloed. “Biologische melkkoeien presteren vooral op gras, en door het natte, sombere weer van vorig jaar was de graskwaliteit matig.”

Uit cijfers gepresenteerd op de jaarvergadering van de Belgische Confederatie van Zuivel (BCZ) bleek al dat de biologische melkproductie in België in 2024 sterker daalde dan de gangbare productie. In totaal werd 4,1 procent minder biologische melk geleverd: van 115.656 miljoen liter in 2023 naar 110.883 miljoen liter een jaar later. Biologische melk is daarmee goed voor zo’n 2,5 procent van alle Belgische melkleveringen.

Regionaal gezien is de productie ongelijk verdeeld: hoewel Biomilk zowel Vlaamse als Waalse leden telt, is twee derde van de biologische melkproductie afkomstig uit Wallonië.

Positieve verwachtingen, maar met kanttekeningen

Keppens is gematigd positief over de toekomst van de sector. “Enerzijds staan veel bedrijven op het punt te stoppen vanwege vergrijzing. Anderzijds worden de eisen rond gewasbescherming steeds strenger, waardoor de overstap naar bio aantrekkelijker wordt. Veel zal afhangen van het beleid van de overheid.”

In het Wilde Westen van duurzaamheidsclaims wint regeneratieve landbouw terrein
Uitgelicht
Regeneratieve landbouw groeide de afgelopen jaren in sneltempo uit tot de hipste landbouwvorm van het moment. Boeren, supermarkten en voedingsreuzen schermen er graag mee, maa...
16 juni 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek