nieuws

Overheidscontrole op halal voedselproductie ontbreekt

nieuws
Uit een parlementaire vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) blijkt dat het gissen is naar de omvang van 'halal' productie in Vlaanderen omdat er geen overheidscontrole op het label is. Op het niveau van de landbouwbedrijven is er wellicht geen verschil tussen halal en niet-halal. Die specifieke productie is er wel in de slachthuizen.
25 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02

Uit een parlementaire vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) blijkt dat het gissen is naar de omvang van 'halal' productie in Vlaanderen omdat er geen overheidscontrole op het label is. Op het niveau van de landbouwbedrijven is er wellicht geen verschil tussen halal en niet-halal. Die specifieke productie is er wel in de slachthuizen. Naast vlees, worden ook chocolade, brood, koeken, melk en kaas halal geproduceerd.

Minister-president Kris Peeters baseert zich voor zijn antwoord op de parlementaire vraag op kennis aangereikt door de actoren uit de voedselketen. Officiële statistieken over halal voedsel en de productie- en distributieketen bestaan immers niet voor Vlaanderen of België. Dat komt onder meer omdat er in ons land geen officiële normen zijn op het vlak van halal productie.

Er bestaan wel verschillende nationale en internationale halal keurmerken, afkomstig van private certificatie-instellingen. "Bedrijven die halal producten op de markt willen brengen, kunnen dus kiezen uit een ruim aanbod aan organisaties die na een audit en controle een halal certificaat kunnen uitreiken", legt Peeters uit. Vaak hanteren zij een eigen manier van werken en certificeren zodat een uniforme definitie van 'halal voedsel' ontbreekt.

"Eén van de struikelblokken voor de verdere groei van de halalmarkt is dan ook het ontbreken van een Belgisch kader voor de certificatie van halal voedsel en andere halal producten", weet Peeters. "Er is namelijk geen overheidscontrole op de certificatie-instellingen." Zowel vanuit Vlaanderen als Wallonië wordt er meegewerkt aan een Europees systeem van halal certificatie.

De Vlaamse landbouwadministratie heeft geen weet van landbouwbedrijven die hun productie afstemmen op halal. Dat onderscheid wordt meestal ook pas later gemaakt, voor vlees is dat bijvoorbeeld vanaf het slachthuis. Sectorfederatie FEBEV deelt mee dat 13 slachthuizen onder hun Vlaamse leden halal slachten. Voor vlees gaat het vooral over pluimvee, runderen en schapen. Bij de federatie van de industriële pluimveeslachthuizen is er bij alle leden in min of meerdere mate halal productie. Dat gebeurt trouwens met verdoving van de dieren.

In Wallonië worden bedrijven die halal voedsel produceren en exporteren ondersteund door de overheid. Daar bestaat ook een 'Club Halal' van bedrijven die zich richten op die markt. Over het productassortiment van halal voedsel zijn geen officiële statistische gegevens beschikbaar. Fenavian, de federatie van de Belgische vleeswarenindustrie, vermoedt dat het vooral gaat over vlees en vleesproducten.

Een recente Canadese studie schat de halal voedselmarkt in Europa op 69,3 miljard dollar. De totale marktwaarde van halal voedsel wereldwijd bedroeg vorig jaar 661,6 miljard dollar. Tussen 2004 en 2010 was daar een stijging met 12,6 procent. Het Waalse exportagentschap AWEX schat dat de halal markt in België, met ongeveer 400.000 moslims, goed is voor een jaarlijkse omzet van zeker 155 miljoen euro.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek