Italiaanse keuken erkend als immaterieel cultureel erfgoed door Unesco
nieuwsVerse pasta, smaakvolle sauzen, ambachtelijke olijfolie... De Italiaanse keuken is woensdag opgenomen in het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Het is een wereldprimeur voor een land dat daarmee zijn toeristische aantrekkingskracht nog verder ziet toenemen. "Deze erkenning eert wie we zijn en onze identiteit”, reageerde premier Giorgia Meloni tevreden.
De Italiaanse kandidatuur, ingediend in 2023, maakte deel uit van de 68 dossiers die van dinsdag tot donderdag werden beoordeeld door een commissie van de VN-organisatie die in New Delhi bijeenkwam. Woensdag kwam eindelijk het verlossende nieuws voor Italië: de erkenning is een feit.
"Koken is cultuur en traditie"
Dat is goed nieuws voor de Italiaanse premier Meloni, want haar radicaal-rechtse regering promoot producten “Made in Italy” als onderdeel van haar nationalistische programma. “Voor ons Italianen is koken niet gewoon voedsel of een verzameling recepten. Het is veel meer: het is cultuur, traditie, arbeid, rijkdom,” aldus Meloni.
Recent was de Italiaanse minister van Landbouw Fransesco Lollobrigida nog boos op Delhaize toen hij bij een bezoek aan Brussel een pot Belgische carbonarasaus met een Italiaanse vlag op het etiket aantrof bij een supermarktbezoek. "Dit zijn slechts Italiaans klinkende producten die de traditionele recepten niet respecteren. Hij eiste onmiddellijk onderzoek omdat hij van mening is dat de verpakking de consument de verkeerde indruk geeft van de Italiaanse keuken.
Pizzabakken en gastronomische maaltijd al eerder erkend
Italië is wereldberoemd om zijn gastronomie, vooral om pasta, pizza en ijs, maar ook om de grote verscheidenheid aan regionale specialiteiten die met eenvoudige, lokale ingrediënten worden bereid. De kunst van het pizzabakken in Napels staat al op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco, net als espresso. Maar deze nieuwe erkenning is breder van scope, omdat ze de Italiaanse keuken als geheel omvat.
Ze verschilt ook van die van Frankrijk, de culinaire rivaal van Italië, dat in 2010 de Unesco-erkenning kreeg voor “de gastronomische maaltijd van de Fransen”, bestaande uit vier gangen.
Peter Goossens: "Belgische keuken heeft meer diepgang"
Belgisch sterrenchef Peter Goossens vindt het terecht dat de Italiaanse keuken die erkenning krijgt. "Het is een zeer typische, fantastische keuken", zei hij in De Afspraak op VRT Canvas. Hij vindt het ook fantastisch dat Italië er alles aan doet om die erkenning te krijgen. Volgens hem moet we ook in België meer fierheid aan de dag leggen over onze keuken.
"We hebben prachtige specialiteiten: chicons au gratin, vol-au-vent, garnaalkroketten of Gentse waterzooi. Dat is allemaal van ons. Zo hebben we wel 50 gerechten", stelt Goossens. Hij is ervan overtuigd dat de Belgische keuken zelfs nog meer diepgang heeft dan de Italiaanse. De chef-kok vindt dan ook dat er meer moet ingezet worden op het promoten van de Belgische keuken.
Bron: Belga / VRT Nws