Culinair belevingscentrum 'Smaakhaven' opent in 2029 in Antwerps Loodswezen

nieuws

Toerisme Vlaanderen heeft het concept voorgesteld van ‘Smaakhaven’, het nieuwe Vlaamse culinair belevingscentrum. Het voormalige Loodswezen op de Antwerpse Scheldekaaien wordt na een grondige renovatie omgetoverd tot een "referentieplek" voor alles rond Vlaamse voeding en gastronomie. “De Smaakhaven moet hét uitstalraam worden van culinair Vlaanderen”, klinkt het.

8 oktober 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 oktober 2024 14:15 Joris Rigo
Lees meer over:
Schermafbeelding 2024-10-08 141317

Culinaire hub voor foodies

‘Smaakhaven’ moet Vlaanderen als culinaire hotspot op de kaart zetten. Het belevingscentrum wordt een ontmoetingsplek voor proeven, experimenteren en ondernemen. De demonstratiekeuken van Smaakhaven moet een trekpleister worden voor culinaire toeristen. Zij koken en experimenteren hier met lokale producten, wonen demonstraties bij en nemen deel aan teambuildings. Foodies ontdekken Vlaamse producten van in de gastronomie tot onze Vlaamse klassiekers.

Drie ingrediënten staan centraal: innovatie, traditie en vakmanschap

Peter De Wilde - Toerisme Vlaanderen

De culinaire hub bevat naast een demonstratiekeuken ook nog een belevingsparcours, evenementenruimte, shop en loungebar. Het iconische gebouw van 1.657 vierkante meter transformeert tot een ontmoetingsplek voor chefs, foodies, maar ook kwekers, telers en vissers. "Drie ingrediënten staan hier centraal: innovatie, traditie en vakmanschap", zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Dit wordt een plek waar iedereen die houdt van lekker eten en drinken, zowel aan tafel als de kok of landbouwer, elkaar kan ontmoeten en ervaringen kan uitwisselen."

Restauratie

Het culinaire belevingscentrum wordt ondergebracht in het voormalige Loodswezen op de Antwerpse Scheldekaaien. Het Loodswezen is een beschermd monument dat eind 19e eeuw werd opgetrokken voor de gelijknamige dienst die schepen veilig de haven in en uit leidt. Het gebouw staat echter al jaren leeg en te verkommeren. De Vlaamse overheid zocht er al langer een nieuwe invulling voor waarbij de keuze uiteindelijk viel op een culinair belevingscentrum dat zowel de geschiedenis als hedendaagse troeven van de Vlaamse voeding(sindustrie) en horeca moet belichten. Het project krijgt een subsidie van 38 miljoen euro.

Smaakt naar meer? Wie Smaakhaven een bezoek wil brengen, zal toch nog een tijd geduld moeten hebben want bij het project hoort een grondige restauratie van het gebouw. Smaakhaven opent wellicht in 2029.

? VIDEO: Tiende editie van streekproductenmarkt: “Stuk voor stuk eetbaar erfgoed”
Uitgelicht
Van Oostendse garnaalkroketten en kalfskoek uit Wetteren tot mosterd van De Ster uit Lubbeek. Het Vlaams gastronomisch erfgoed speelde voorbije weekend de hoofdrol tijdens de...
2 september 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek