OIVO dient klacht in tegen promotiefolder van Subel

Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) heeft klacht neergelegd bij de FOD Volksgezondheid tegen een reclamefolder van Subel, de vereniging van Belgische suikerfabrikanten. In de brochure 'Suiker zoveel meer' poneert Subel een aantal gezondheidsclaims met betrekking tot suiker. In de folder staat onder meer te lezen dat suiker goed is voor de hersenen, geen dikmaker is, kinderen niet hyperkinetisch maakt, enzovoort.
5 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) heeft klacht neergelegd bij de FOD Volksgezondheid tegen een reclamefolder van Subel, de vereniging van Belgische suikerfabrikanten. In de brochure 'Suiker zoveel meer' poneert Subel een aantal gezondheidsclaims met betrekking tot suiker.

In de folder staat onder meer te lezen dat suiker goed is voor de hersenen, geen dikmaker is, kinderen niet hyperkinetisch maakt, enzovoort. Het OIVO trekt hieruit de conclusie dat Subel een ongeremde consumptie van suiker promoot. "Het is misschien wel de bedoeling om de waarheid over een aantal vooroordelen rond suiker te vertellen, maar dit document lijkt toch verder te gaan", aldus de koepel van consumentenorganisaties.

Het OIVO wijst erop dat begin volgend jaar een Europese lijst met toegelaten gezondheidsclaims zou moeten klaar zijn. Andere claims zullen verboden worden en zullen enkel onder welbepaalde voorwaarden op een voedingsproduct vermeld mogen worden. In haar eerste acht wetenschappelijke adviezen heeft de Europese Voedselautoriteit Efsa overigens vastgesteld dat zeven claims ongegrond waren. "Dat zegt veel over het vertrouwen dat consumenten in claims mogen hebben".

Het OIVO merkt ook op dat in de folder van Subel nergens duidelijk vermeld wordt dat de informatie van de suikerindustrie uitgaat. Het logo van de organisatie staat wel op de brochure, maar slechts weinig consumenten weten volgens de organisatie dat Subel verwijst naar de suikerindustrie. Het OIVO is van mening dat dergelijke publicaties enkel mogen uitgaan van organismen die onafhankelijk van commerciële belangen handelen. En dus heeft de organisatie klacht ingediend.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek