"Nieuw mestactieplan maakt biolandbouw onmogelijk"

Vlaanderen neemt met het nieuwe mestactieplan maatregelen die nefast zijn voor de biolandbouw. MAP4 zal leiden tot een hoger verbruik van energie- en grondstofverslindende kunstmeststoffen. Bovendien wordt de opbouw van organische stof in de bodem bemoeilijkt. Tot dat besluit komt BioForum, de Vlaamse koepelorganisatie voor biologische landbouw en voeding.
10 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

Vlaanderen neemt met het nieuwe mestactieplan maatregelen die nefast zijn voor de biolandbouw. MAP4 zal leiden tot een hoger verbruik van energie- en grondstofverslindende kunstmeststoffen. Bovendien wordt de opbouw van organische stof in de bodem bemoeilijkt. Tot dat besluit komt BioForum, de Vlaamse koepelorganisatie voor biologische landbouw en voeding. 

Ondanks alle maatregelen van het Vlaamse mestbeleid verbetert de waterkwaliteit niet snel genoeg. "Veel lessen werden daar niet uit getrokken", beweert BioForum. MAP4 gaat volgens de organisatie op hetzelfde elan voort en focust op mestoverschotten: afbouw van het gebruik van dierlijk mest, meer mestverwerking en stimulering van het gebruik van kunstmeststoffen. "Dit komt de intensieve landbouw en veehouderij ten goede, maar brengt de toekomst van de biologische landbouw ernstig in het gedrang", is BioForum ontstemd.

"MAP4 gaat volledig voorbij aan de functies van de bodem om de waterkwaliteit te verbeteren en uitspoeling te voorkomen", zegt An Jamart, landbouwcoördinator bij BioForum. Een gezonde bodem heeft een goede bodemstructuur en een rijk en divers bodemleven. Dit heeft volgens haar tal van voordelen: het voorkomen van erosie, tegengaan van droogte door een beter waterabsorberend vermogen, geleidelijke afgifte van nutriënten, ziektewerend vermogen, enz. "Maar voor zo’n landbouwbodem is de toediening van organische stof cruciaal en dit gebeurt onder meer via dierlijke of andere organische meststoffen", wijst zij op het probleem.

Een gezonde en vruchtbare bodem is de basis van de biolandbouw. Dankzij een goed bodembeheer, in combinatie met vruchtafwisseling en het inzaaien van vlinderbloemigen, hebben bioboeren minder stikstof nodig. "De Vlaamse overheid zou er beter aan doen om de toepassing van biologische landbouwtechnieken te stimuleren", zegt An Jamart. "Op die manier wordt in één klap gewerkt aan meerdere milieuvoordelen: tegengaan van bodemerosie, CO2-opslag én minder uitspoeling van meststoffen. In de ons omringende landen hebben de drinkwatermaatschappijen dat al goed begrepen en werken zij samen met biobedrijven. In Vlaanderen daarentegen maakt MAP4 biolandbouw in de toekomst onmogelijk."

Bioboeren zorgen voor een optimale afstemming van de bemesting in functie van de teeltrotatie tussen gewassen met een hoge en gewassen met een veel lagere stikstofbehoefte. "Daardoor valt die bemesting over de jaren heen veel lager uit", verklaart Jamart. BioForum acht het noodzakelijk en veel logischer om de stikstofnormen voor bedrijven die geen kunstmest gebruiken, vast te leggen op bedrijfsniveau. "MAP4 legt de normen echter vast op perceelsniveau", luidt het. Door de strenge fosfaatbemestingsnorm wordt het volgens de organisatie nog moeilijker om organische mest te gebruiken en organische stof aan te voeren. "Zelfs een minimale stikstofvoorziening voor biologische productie wordt moeilijk", hekelt BioForum.

"Dit voorstel van MAP4 ondermijnt alle mogelijkheden voor de biologische plantaardige en dierlijke productie en voor een goed bodembeheer in de landbouw", besluit Jamart. Zij vestigt haar hoop nu op de externe doorlichting van het mestbeleid, zoals die door het kabinet Schauvliege recent is aangekondigd tijdens een overleg. "Een belangrijke koerswijziging van de mestwetgeving is absoluut nodig. We verwachten nu dat de overheid met oplossingen komt die ook de bioboeren ten goede zullen komen."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek