"Niet de bedoeling dat wij voor wereldmarkt produceren"

“Exportrestituties en interventiesteun zijn niet de oplossing om uit de crisis in onze sector te komen. Het kan nooit de bedoeling zijn dat wij, Europese boeren, gaan produceren voor een wereldmarkt”, schrijft ABS-voorzitter Hendrik Vandamme in Drietandmagazine. Hij doet nogmaals een oproep tot productiematiging.
27 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

“Exportrestituties en interventiesteun zijn niet de oplossing om uit de crisis in onze sector te komen. Het kan nooit de bedoeling zijn dat wij, Europese boeren, gaan produceren voor een wereldmarkt”, schrijft ABS-voorzitter Hendrik Vandamme in Drietandmagazine. Hij doet nogmaals een oproep naar Europa en andere landbouworganisaties om samen te werken aan productiematiging.

Volgens Vandamme streven we allemaal naar een beter inkomen voor de boer, maar over de vraag hoe we dit kunnen bereiken, verschillen de meningen. “We kunnen aan Europa vragen om de interventiesteun en exportrestituties te activeren zodat de overschotten kunnen weggewerkt worden, maar anderzijds moeten we ook beseffen dat de EU deze marktregulerende instrumenten juist zo snel mogelijk wil afvoeren. Met dit scenario vervallen we enkel in het oude doen”.

De ABS-voorzitter is van mening dat er aan productiebeheersing zal moeten gedaan worden om de overschotmaatregelen te kunnen afbouwen. “Een totale vrije markt zonder vangnet voor de overschotten doet produceren aan wereldmarktprijzen en dat is dodelijk voor onze bedrijven. Wanneer zullen andere landbouworganisaties en de Europese beleidsmakers begrijpen dat wij niet voor die wereldmarkt produceren?”, vraagt Vandamme zich af.

Hij roept daarom nogmaals op om aan productiematiging te gaan doen. Naast een flexibel melkquotum voor de melkveehouders vraagt de landbouworganisatie dat er ook voor de andere sectoren productiebeperkingen komen. “Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren: op algemeen advies, volgens overeenkomst of van hogerhand gestuurd. Maar ook een gezonde dosis solidariteit tussen de boeren kan ons al heel wat verder brengen”.

ABS is van plan actie te blijven voeren. “Wij zijn de afgelopen weken al verschillende keren op straat gekomen. Zeggen dat dit allemaal niet veel uithaalt, klopt niet”, zegt de voorzitter, verwijzend naar de slotverklaring van de Europese top waarin staat dat er een nieuwe analyse moet gemaakt worden van de zuivelmarkt. “Ik blijf ervan overtuigd dat als we op straat blijven komen, de Europese ministers zullen zwichten”.

Vandamme vindt dat er ook op nationaal vlak nog heel wat kan verbeteren. Frankrijk vindt hij een goed voorbeeld, want dat land slaagt er telkens weer in om 10 tot 30 procent betere prijzen af te dwingen van hun afnemers. “En onlangs beweerde Danone bereid te zijn om voor quotummelk een rendabele prijs te betalen en voor de quotumoverschrijding de spotmarktprijs te betalen. Niet zo’n slecht idee, vindt de ABS’er.

“In de varkenssector hebben dan weer gezien dat boeren hun dieren met een blanco cheque verkopen, dat prijzen gemanipuleerd worden en dat Certus niet door iedereen gelijk vergoed wordt. Bij het rundvlees wordt de leeftijd gebruikt om het aanbod te regelen en geen meerprijs te moeten geven”, kaart Vandamme nog enkele kwesties aan die op nationaal vlak moeten geregeld worden. Volgens hem zal ABS niet nalaten ze op de agenda te zetten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek