Landbouworganisaties vragen grondige evaluatie Mestbank

Nu de discussie rond het nieuwe mestactieplan is losgebarsten, vragen zowel Boerenbond als ABS een grondige evaluatie van de rol van de Mestbank. Ze vragen dat het controlebeleid van de Mestbank grondig onder de loep wordt genomen. “Het is betuttelend, administratief en inefficiënt”, zegt Boerenbond.
16 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

Nu de discussie rond het nieuwe mestactieplan is losgebarsten, vragen zowel Boerenbond als ABS een grondige evaluatie van de rol van de Mestbank. Ze vragen dat het controlebeleid van de Mestbank grondig onder de loep wordt genomen. “Het is betuttelend, administratief en inefficiënt”, zegt Boerenbond. ABS is dan weer vragende partij om de Mestbank onder te brengen bij de minister van Landbouw.

De frustratie bij de landbouworganisaties naar aanleiding van het akkoord dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en de Europese Commissie over het nieuwe mestactieplan sloten, is groot. Boerenbond spreekt van “een diepe vertrouwensbreuk tussen de Vlaamse overheid en de land- en tuinbouw” en ABS heeft het over “een zwarte dag voor de ganse land- en tuinbouwsector”.

Volgens ABS is het duidelijk dat economische belangen niet zwaar genoeg wegen in dit verhaal. “Enkel en alleen het behalen van de nitraatnorm voor water bepaalt alles”, beweert voorzitter Hendrik Vandamme. Het stoort de landbouworganisaties dat er niemand van wakker ligt dat dit plan de sector minstens acht miljoen euro kost. Als de derogatie niet wordt toegekend, stijgt het kostenplaatje van het nieuwe MAP zelfs tot 30 miljoen euro.

ABS is van mening dat een administratieve vereenvoudiging van alle verplichtingen een rechtmatige eis is van hun kant. “Dit moet gekoppeld worden aan een menselijke benadering bij mogelijke vergissingen, want bij zo’n strenge regelgeving zijn die bijna onvermijdelijk”, aldus Vandamme. “We spreken dan nog niet over de rol van het weer in het bemestingsverhaal, met al zijn variabele resultaten bij de nitraatresidumetingen in het najaar.”

Zowel Boerenbond als ABS zijn in dat kader vragende partij om de rol van de Mestbank grondig te evalueren. “Een controle om de controle is nergens goed voor en draagt alleen bij tot meer frustratie bij de landbouwers. Tijd dus om meteen ook de taak van de Mestbank grondig te evalueren”, beweert de ABS-voorzitter. Hij volgt daarmee Piet Vanthemsche die eerder al zei dat het nitraatresidumetingssysteem “een jojo is, vol rechtsonzekerheid”.

Boerenbond vindt het niet kunnen dat ons meetnet voor oppervlaktewater, dat een unicum is in Europa, ons nu “de das omdoet”. “Veel controles zijn papieren controles die niet naar de oorzaken van de problemen peilen, maar veelal uitdraaien op gepest van goedmenende boeren. In de rapportering laat men geen kans voorbijgaan om onze sector in een slecht daglicht te plaatsen. De affiniteit van de Mestbank met onze sector lijkt onbestaande. Zo zal het nooit gaan”, liet Vanthemsche optekenen in het ledenblad van Boerenbond.

Beide organisaties willen daarom een open evaluatie van de rol van de Mestbank, “zonder taboes” of “heilige huisjes”. ABS gaat zelfs nog een stap verder en vraagt dat de bevoegdheid over de Mestbank niet langer bij de minister van Leefmilieu ligt, maar naar de minister van Landbouw gaat.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek