"Kostenplaatje MAP 4 ondermijnt onze land- en tuinbouw"

Vorige donderdag informeerde minister Joke Schauvliege de landbouworganisaties over de resultaten van het overleg over het vierde mestactieplan (MAP 4) tussen de Vlaamse overheid en de Europese Commissie. De eerste reactie van Boerenbond is er één van grote teleurstelling om de sterk verstrengde normen.
14 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

Vorige donderdag informeerde minister Joke Schauvliege de landbouworganisaties over de resultaten van het overleg over het vierde mestactieplan (MAP 4) tussen de Vlaamse overheid en de Europese Commissie. De eerste reactie van Boerenbond is er één van grote teleurstelling. “De voorgestelde normen zijn zo streng dat het voor veel teelten maar de vraag is of hoge en bijgevolg rendabele opbrengsten nog haalbaar zijn.”

“Het voorstel houdt weinig of geen rekening met de vooruitgang die de voorbije jaren werd geboekt”, beweert Boerenbond. De landbouworganisatie stelt vast dat de voorgestelde normen een zeer grote verstrenging betekenen, “zelfs in die mate dat men zich de vraag kan stellen of dit actieplan niet haaks staat op de goede landbouwpraktijken”.

Voor veel teelten is het volgens Boerenbond maar de vraag of voldoende hoge opbrengsten nog mogelijk zijn om het geheel rendabel te houden. “Bovendien hangt aan de voorgestelde normen een kostenplaatje dat de situatie van een aantal sectoren verder bemoeilijkt. Dat weegt op de concurrentiepositie van onze Vlaams land- en tuinbouw”, aldus Boerenbond.

In een eerste raming wordt de jaarlijkse financiële impact geschat op minstens 9,5 miljoen euro in 2011-2012, een bedrag dat jaar na jaar verder oploopt. “Alle sectoren van onze land- en tuinbouw, zowel de dierlijke als de plantaardige productie, zullen worden getroffen door de impact van dit MAP”, beseft Boerenbond.

De landbouworganisatie zal in de komende weken de beleidsverantwoordelijken aanspreken, zowel op het lokale als op het centrale niveau. Op de vergaderingen van de vakgroepen en van het hoofdbestuur werden reeds een aantal krachtlijnen vastgelegd. Zo zal Boerenbond tijdens de consultatiefase sector per sector de problemen aankaarten die dit ontwerp-MAP stelt. “Daarbij zullen we aantonen dat een aantal onderdelen van wat nu op tafel ligt, onuitvoerbaar zijn.”

In de verdere uitvoering van MAP 4 eist Boerenbond een snelle uitwerking van een doenbare derogatieregeling voor 2011, een werkelijke administratieve vereenvoudiging en flankerende maatregelen die de impact van MAP 4 voor de land- en tuinbouwers milderen en een zo goed mogelijke omkadering verzekeren.

Het huidige beleid van de Mestbank weet volgens Boerenbond die omkadering nog niet te bieden. “De opdracht van een administratie moet zijn informeren, begeleiden, waarschuwen en pas dan sanctioneren”, verklaart de organisatie. Boerenbond vraagt een engagement van de bevoegde minister en van de Vlaamse regering om het beleid van de Mestbank om te gooien naar een doelgericht en tegensprekelijk begeleidings- en controlebeleid op basis van de bovengenoemde principes.

Boerenbond vraagt aan de overheid om het meetsysteem voor nitraatresidu kritisch te blijven opvolgen en zal daar zelf zijn steentje toe bijdragen. “Elke twijfel moet daarbij in het voordeel van de boer spelen”, verklaart de organisatie kordaat. Boerenbond eist tegelijk een herziening van het bestaande meetnet voor nitraat in oppervlaktewater zodat er “eindelijk een eerlijke vergelijking met de toestand in andere landen kan komen”.

Het hoofdbestuur van Boerenbond besliste om bijkomende middelen vrij te maken voor het omkaderen van MAP4 en de voorbereiding van MAP5. Met deze middelen zal worden geïnvesteerd in onderzoek met betrekking tot het meetnet, de opvolging van nitraatresidumetingen, een betere onderbouwing van de opbrengsten van de Vlaamse land- en tuinbouw en een betere onderbouwing van fosfaatbehoeften voor plantaardige productie.

Boerenbond wil zich naar eigen zeggen verder engageren voor een betere waterkwaliteit in Vlaanderen. “Dit kan enkel in een samenwerking tussen een sector en een overheid die mekaar vertrouwen en respecteren.” Maar dat vertrouwen van de landbouwsector in de overheid is volgens Boerenbond geschokt. “Alleen verregaande, duidelijke en concrete engagementen van de Vlaamse regering en de Vlaamse administratie zullen de land- en tuinbouwers overtuigen dat de overheid oog heeft voor hun rechtmatige belangen”, besluit de misnoegde landbouworganisatie.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek