Herstel van landbouwmarkten nog niet voor morgen

Minstens tot 2010 weegt de economische crisis op de prijzen van de meeste landbouwproducten. Dat voorspellen experts van de Europese Commissie. Vooral duurdere producten, zoals melk en rundvlees, voelen de invloed van de crisis. Vanaf het volgende decennium gaan de prijzen wel weer structureel stijgen.
18 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Minstens tot 2010 weegt de economische crisis op de prijzen van de meeste landbouwproducten. Dat voorspellen experts van de Europese Commissie. Vooral duurdere producten, zoals melk en rundvlees, voelen de impact van de crisis. Vanaf het volgende decennium stijgen de prijzen wel weer structureel, door onder meer de stijgende vraag naar voedsel en de populariteit van biobrandstof.

In haar prognoses tot 2015 verwacht de Europese Commissie dat de prijsvorming voor graan op korte termijn nauwelijks zal opveren, en dit voornamelijk als gevolg van een lagere vleesconsumptie. Op middellange termijn ogen de perspectieven wat rooskleuriger dankzij de opmars van bio-ethanol, de integratie van de nieuwe lidstaten op de Europese markt en gunstige prijsontwikkelingen op de wereldmarkt. De prijzen zullen volgens de Commissie wel een eind onder de recordnoteringen van een jaar geleden blijven.

Vorig jaar daalde de vleesconsumptie in de EU met 2,2 procent tot gemiddeld 85,1 kg per capita. Door de economische recessie is er niet meteen beterschap op komst. Op wat langere termijn zouden de productie en consumptie van varkensvlees weer stijgen, maar aan een lager ritme dan de voorbije tien jaar als gevolg van hoge voederprijzen en de concurrentie van kippenvlees. De stijging van de export met 29 procent die vorig jaar gerealiseerd werd, krijgt dit jaar geen verlengstuk. Dat heeft onder meer te maken met Russische invoerbeperkingen.

Het goedkopere kippenvlees heeft veel minder te lijden onder de crisis, maar toch zal de export vanuit de EU de komende jaren opnieuw dalen spijts de stijging van vorig jaar. Daardoor dreigt de EU opnieuw netto importeur te worden, net zoals het geval was in 2007 na het afsluiten van handelsakkoorden met Brazilië en Thailand. De productie van rundvlees zal volgens de prognose van de Commissie tegen 2015 dalen met bijna vijf procent. De invoer zou daarentegen met ongeveer zestig procent toenemen.

Over de melkprijzen valt op korte termijn niet veel goed nieuws te verwachten. Ondanks de quotumuitbreiding neemt de Europese productie nauwelijks toe. De komende jaren zou die in ieder geval ruim onder de quota blijven, waardoor de afschaffing van deze productierechten in 2015 amper een impact zal hebben op prijs en productie. De kaasproductie in de EU zou vanaf 2011 weer een stabiele groei kennen om tegen 2015 een volume te bereiken van 9,9 miljoen ton, een stijging van 10 procent in vergelijking met vorig jaar.

Ondanks de huidige recessie zou het landbouwinkomen binnen zes jaar 7,5 procent hoger zijn dan in het goede boerenjaar 2007. Die stijging is volledig voor rekening van de landbouwers in de nieuwe lidstaten die hun inkomen met ongeveer 50 procent zien stijgen. Voor alle andere boeren wordt een gemiddelde daling van 2,9 procent verwacht.

De prognoses van de Commissie zijn omgeven met heel wat onzekerheden. Zo is het onder meer koffiedik kijken hoe lang de economische crisis nog blijft aanslepen en wanneer de Doha-ronde afgerond wordt.

Meer informatie: Prospects for agricultural markets and income 2008-2015

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek