Export Vlaamse varkensmest naar Nederland mogelijk

De Mestbank heeft samen met het Voedselagentschap en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een werkwijze uitgewerkt om het transport van Vlaamse ruwe varkensmest naar Nederlandse landbouwgronden van andere boeren mogelijk te maken.
23 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

De Mestbank heeft samen met het Voedselagentschap en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een werkwijze uitgewerkt om het transport van Vlaamse ruwe varkensmest naar Nederlandse landbouwgronden van andere boeren mogelijk te maken. Nederland en België gaven al hun toestemming om ongeveer 25.000 ton varkensmest af te zetten op landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen.

Deze nieuwe exportmogelijkheid komt bovenop de bestaande mogelijkheid voor Vlaams-Nederlandse grensoverschrijdende veeteeltbedrijven die een erkenning krijgen om de varkensmest op de eigen landbouwgronden uit te rijden. Sinds dit jaar is het ook mogelijk om de Vlaamse mest, afkomstig van Vlaamse boeren, op gronden van Nederlandse boeren af te zetten.

Voor de export van onverwerkte paardenmest en pluimveemest moet er enkel een sanitaire toestemming zijn van het land van bestemming. Voor varkensmest is er ook op voorhand een principiële sanitaire toestemming van het land van verzending nodig. Vlaamse boeren die hun mest naar Nederland willen afzetten moeten verschillende stappen ondernemen.

Zo moeten zij een uitvoertoestemming krijgen van het Voedselagentschap. De Mestbank moet deze aanvragen. Daarnaast moet een landbouwer die varkensmest wil exporteren ook een invoertoestemming hebben van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Eens beide instanties toestemming hebben gegeven, bezorgt de Mestbank de boer een goedgekeurd formulier ‘Aanvraag om dierlijke mest uit te voeren’.

De landbouwer moet zich vervolgens aanmelden bij het Europese en het Vlaamse mestinternetloket (Traces en MTIL). Daarna moet hij een mestafzetdocument van de Mestbank en een vervoerbewijs dierlijke mest van de Nederlandse Dienst Regelingen aanmaken. Tot slot moet de exporterende landbouwer ook een gezondheidscertificaat van het Belgische Voedselagentschap krijgen.

Danis uit Koolskamp is het eerste bedrijf dat de toestemming heeft gekregen om varkensmest naar Nederland de exporteren. Volgens Danis gaat het hier om een Europese primeur. “Wij zijn blij dat we dit na acht maanden intensieve contacten rond gekregen hebben. Door de afzet naar een regio met een tekort aan dierlijke mest, kan de mestdruk in Vlaanderen aanzienlijk worden verlicht”, klinkt het.

Meer informatie: Export van onverwerkte varkensmest naar landbouwgronden van derden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek