EU wil meer hormonenvrij rundvlees uit VS invoeren

De Europese Commissie is bereid om de preferentiële quota voor de invoer van hormonenvrij rundvlees uit de Verenigde Staten te verdubbelen. In ruil moeten de Amerikanen dan wel hun huidige handelssancties laten vallen. Over dat voorstel onderhandelt Europees handelscommissaris Catherine Ashton.
18 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De Europese Commissie is bereid om de preferentiële quota voor de invoer van hormonenvrij rundvlees uit de Verenigde Staten te verdubbelen. In ruil moeten de Amerikanen dan wel hun huidige handelssancties laten vallen. Over dat voorstel onderhandelt Europees handelscommissaris Catherine Ashton.

In 1988 stelde de EU een invoerverbod in voor rundvlees uit de VS en Canada dat behandeld is met hormonen. Europa is niet zinnens om het verbod op hormonenvlees te schrappen, hoewel de Wereldhandelsorganisatie dat beschouwt als een vorm van protectionisme. Als compensatie mogen de VS al tien jaar lang handelssancties opleggen ter waarde van 116,8 miljoen dollar op jaarbasis.

Op de valreep besliste de regering Bush om de sancties vanaf 23 maart toe te passen op een nieuwe reeks producten zoals vlees, kauwgom, chocolade en sommige fruitsoorten. Vooral Franse producten worden geviseerd omdat het vooral de Fransen zijn die zich met hand en tand verzetten tegen een opheffing van het invoerverbod.

Europa dreigde er op haar beurt mee om klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie. Tot de Amerikanen vorige week bekend maakten dat ze de nieuwe sancties een maand opschorten om ruimte te creëren voor onderhandelingen over het dossier. Deze week is duidelijk geworden dat de Europese Commissie het quotum voor de invoer van 'normaal' rundvlees uit de VS wil verdubbelen.

Op dit ogenblik betalen de VS en Canada een invoertarief van 20 procent op de waarde van de eerste 11.500 ton rundvlees die geëxporteerd wordt naar de EU. Het vlees dat boven dit quotum wordt uitgevoerd, krijgt een gecombineerd tarief van 12,8 procent taks en 3.000 euro per ton aangesmeerd.

Frankrijk en Ierland, twee belangrijke producenten van rundvlees in de EU, zouden reeds laten verstaan hebben dat ze niet akkoord gaan met het voorstel van de Europese Commissie.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek