"Bio bewijst dat antibioticagebruik kan beperkt worden"

Volgens BioForum bewijst de biologische pluimveehouderij dat het houden van kippen ook kan zonder de veelvuldige toediening van antibiotica. “Wij mogen bij wet geen antibiotica preventief gebruiken. Dat lossen wij op door met zorg rassen te kiezen die robuust zijn en het pluimvee een goede huisvesting te geven”, klinkt het.
23 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Volgens BioForum bewijst de biologische pluimveehouderij dat het houden van pluimvee ook kan zonder de veelvuldige toediening van antibiotica. “De biologische veehouderij mag bij wet geen antibiotica preventief gebruiken. Dat lossen wij op door met zorg rassen te kiezen die robuust zijn, die trager groeien en het pluimvee een goede huisvesting met voldoende daglicht in ruime stallen te geven”, klinkt het in een persbericht.

Die reactie komt er na alle heisa rond de oprukkende ESBL-bacterie. Die bacterie zou resistent zijn tegen zo goed als alle antibiotica. Als oorzaak van die opmars wordt vooral naar het antibioticagebruik in de pluimveehouderij gewezen. Dit deed Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Peeters pleiten voor een eerlijke prijs voor een gezonde kip. Ook BioForum volgt die redenering: “gezonde voeding heeft zijn prijs”.

Volgens de koepelorganisatie voor de biologische sector moet gezonde voeding vertrekken van een gezonde bodem, een gezond leefmilieu en gezonde dieren. BioForum wijst daarbij ook op het belang van het welzijn van de dieren. “Weerstand en welzijn gaan hand in hand. Doordat de dieren biologische kwaliteitsvoeder krijgen en gehuisvest zijn in voldoende ruime stallen met daglicht en vrije uitloop, kunnen de dieren soorteigen gedrag stellen. Zo verhoogt de natuurlijke weerstand van de dieren en worden zij minder snel ziek”.

De organisatie citeert ook uit een onderzoek van de universiteit van Wageningen om zijn beweringen hard te maken. Volgens dat onderzoek is de infectiedruk met parasieten in de biologische pluimveehouderij hoger door het aanbieden van strooisel en buitenloop. Contact met daglicht zou dan weer positief zijn voor de stofwisseling van de kippen. Ook door het gebruik van langzaam groeiende vleeskuikens zouden er zich minder gezondheidsproblemen voordoen bij biokippen.

Volgens BioForum investeert de biosector in het welzijn van landbouwdieren. “En dat vertaalt zich in minder ziektedruk, maar ook in een hogere prijs”, klinkt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek