Meer dan 100 leghenhouders eisen compensatie Nederlands eierkartel, ook Belgische gedupeerden

Meer dan 100 leghennenhouders hebben zich aangemeld om een gezamenlijke compensatie te eisen voor de schade die ze hebben opgelopen door het Nederlands eierkartel. Drie Nederlandse eierhandels werden in 2022 veroordeeld en beboet omdat ze jarenlang illegale prijs- en marktverdelingsafspraken hadden gemaakt. Hierdoor was de werking van de eiermarkt verstoord en liepen leghenhouders internationaal schade op.

23 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 23 februari 2024 13:34 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
kippenleghenneneierenbio

Eierverwerkers Interovo, Wulro en Global Food Group hebben vier jaar lang illegale afspraken gemaakt om leghennenhouders een te lage prijs te geven voor hun eieren. Dit bracht een cascade-effect met zich mee. Omdat het kartel de aankoopprijzen van industrie-eieren kunstmatig laag hield bij de leghenhouders waar zij eieren inkochten, daalde het algemene prijsniveau van industrie-eieren in het binnen- en buitenland. Ook had het vervolgens zijn effect op het algemene prijsniveau van tafeleieren. Hierdoor liepen veel Nederlandse, Duitse en Belgische boeren economische schade op.

Om die reden werd de Nederlandse Stichting Eierkartelschade opgericht. De stichting zet zich in om een compensatie te claimen voor de gedupeerde leghennenhouders. Hoe hoog de schadevergoeding exact is, wordt nog door economen onderzocht. Vorig jaar riep Landsbond Pluimvee en Boerenbond de Vlaamse leghennenhouders op om zich aan te sluiten bij de Nederlandse schadeclaim.

De voorzitter van de stichting, Jan Willem Lagerweij, is positief verrast over het hoge aantal aanmeldingen voor de gezamenlijke schadeclaim. “De deelnemende leghennenhouders zijn overwegend afkomstig uit Nederland, maar er zijn ook een aantal aanmeldingen uit België.” Hoeveel er specifiek uit België komen wil de stichting niet kwijt.

Gedupeerde leghennenhouders kunnen zich nog steeds aanmelden via de website van de stichting voor het einde van de maand. “Deelname aan de gezamenlijke claim is zonder financieel risico”, benadrukt Lagerweij. “Minstens driekwart van de schikking of schadetoewijzing zal naar de leghenhouders gaan. Zij hoeven zodoende geen kosten te maken. En hoe meer deelnemers, hoe hoger de schadeloosstelling uitvalt.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek