Bewaking voedselveiligheid kost burger 10,7 euro

Het Voedselagentschap kende vorig jaar een begrotingsoverschot van 14 miljoen euro. Tot 2006 was de balans telkens negatief en in 2007 juist in evenwicht. Het agentschap slaagde er vorig jaar zelfs in een crisisreserve aan te leggen van 10 miljoen euro.
8 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Het Voedselagentschap kende vorig jaar een begrotingsoverschot van 14 miljoen euro. Tot 2006 was de balans telkens negatief en in 2007 juist in evenwicht. Het agentschap slaagde er vorig jaar zelfs in een crisisreserve aan te leggen van 10 miljoen euro.

In 2008 kreeg het Voedselagentschap een dotatie van de staat van 112 miljoen euro, goed voor 66 procent van de uitgaven. Het totale  budget bedroeg 170 miljoen euro. Omgerekend betaalt elke burger 10,70 euro om de veiligheid van de voedselketen in België te bewaken. De jongste twee jaar trok de staat zijn dotatie fors op. Vijf jaar geleden bedroeg die nauwelijks meer dan zestig miljoen euro. De EU gaf 2 miljoen euro subsidie.

De voedingsketen zelf draagt via heffingen, retributies en de vleeskeuring 37 procent bij in de kosten. Een groot deel van de uitgaven gaat naar de opsporing en voorkoming van dierziektes zoals blauwtong en de dollekoeienziekte (BSE). Vorig jaar gaf de Voedselagentschap nog 13,8 miljoen euro uit voor opsporing van de dollekoeienziekte, die al sinds 2007 niet meer is voorgekomen. Dit jaar worden minder testen uitgevoerd.

Tijdens de voorstelling van het jaar verslag noemde gedelegeerd bestuurder Gilbert Houins van het Voedselagentschap de diervoederketen de veiligste schakel uit de hele voedselketen. "In de tien jaar na de dioxinecrisis hebben we inderdaad een hele weg afgelegd", zegt Yvan Dejaegher van Bemefa. "Maar we moeten alert blijven want het grootste gevaar voor een autocontrolesysteem is routine". Tot hiertoe werden in de hele voedselketen 23 autocontrolegidsen gevalideerd.

Bij het Voedselagentschap werken 1.300 mensen, plus 758 dierenartsen in opdracht. De dienst voert jaarlijks ruim 100.000 inspecties uit, en waakt daarbij ook over het dierenwelzijn. Dit item was in 2008 goed voor 8.788 inspecties. In bijna twee procent van de gevallen werd een overtreding vastgesteld.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek