ABS wil bedrijfsbegeleiding door veeartsen herbekijken

“Antibiotica dienen om zieke dieren te genezen. Niet om ziektes te voorkomen. We mogen ons kop niet in het zand steken en moeten ons dringend bezinnen over hoe we in de toekomst omgaan met antibiotica”, zegt ABS. De organisatie wil ook de bedrijfsbegeleiding door dierenartsen herbekijken.
22 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54

“Antibiotica dienen om zieke dieren te genezen. Niet om ziektes te voorkomen. We mogen ons kop niet in het zand steken en moeten ons dringend bezinnen over hoe we in de toekomst omgaan met antibiotica”, dat schrijft ABS in zijn ledenblad. De landbouworganisatie wil ook de bedrijfsbegeleiding door dierenartsen herbekijken. “Nog te veel dierenartsen zijn in eerste instantie geneesmiddelenleverancier”, klinkt het.

Na alle berichtgeving over de ESBL-bacterie en het overmatig antibioticagebruik is het voor ABS duidelijk dat de mensen uit de dierlijke productie hun kop niet in het zand mogen steken. “We moeten ons dringend bezinnen over hoe we in de toekomst omgaan met antibiotica. Het vrijwaren van de volksgezondheid van resistente bacteriën zoals ESBL, is van primordiaal belang”, zegt dierenarts Hubert Willems in naam van ABS.

De landbouworganisatie hoopt dat het aangekondigde overleg over het thema zal leiden toen verminderd en verantwoord gebruik van antibiotica. “Deze producten dienen om dieren te genezen, niet om ziektes te voorkomen”, klinkt het. ABS is van mening dat de dierenarts de aangewezen persoon moet zijn om zijn klanten bewust te maken van de problematiek. “Nog te veel dierenartsen zijn in de eerste plaats geneesmiddelenleverancier en maken zich weinig of geen zorgen over de gezondheidsstatus van het bedrijf van hun klant”, zegt Willems, die zelf dierenarts is.

ABS is dan ook vragende partij om de bedrijfsbegeleiding nieuw leven in te blazen. “Die is tot nu toe nog teveel beperkt tot een papieren begeleiding en wordt er geen tijd vrijgemaakt om samen met de veehouder te overleggen over hoe het bedrijf kan gesaneerd worden, zonder overmatig gebruik van antibiotica. Zowel veehouder als dierenarts moeten het verbruik nauwgezet bijhouden om zo de verbruikte hoeveelheden in kaart te kunnen brengen”, aldus Willems.

Hij roept op om met open vizier deze problematiek aan te pakken en aan de maatschappij te tonen dat de landbouwsector “zijn verantwoordelijkheid opneemt waar nodig”.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek