Bijna 60% consumentenklachten bij FAVV leiden tot maatregelen op het terrein

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ontving in 2023 4.865 klachten van consumenten. In bijna zes op de tien gevallen resulteerden die klachten ook in concrete maatregelen.

18 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 18 maart 2024 15:22
Lees meer over:
foodtruckfestivalmarktvoedselveiligheid

Het aantal klachten nam lichtjes af in vergelijking met het jaar voordien, toen er 4.998 werden geturfd, maar komt nog altijd overeen met 19 meldingen per dag.

Zowat een derde van alle klachten (30%) gaat over hygiëne. Het gaat dan om consumenten die twijfels hebben over de algemene netheid van een etablissement, hygiëne van het personeel, sporen van ongedierte,… De tweede groep klachten (28%) komt van mensen die ziek werden na het eten van een bepaald levensmiddel. Dit type klacht kent een kleine piek in augustus 2023, vermoedelijk door warme buitentemperaturen die vaak aan de bron liggen van voedselintoxicaties. Klachten over bewaarmethoden (17%) vervolledigen de top drie.

Meer dan de helft van deze klachten (52%) bleek na de nodige controles daadwerkelijk gegrond. Bovendien werden bij 5 procent van die controles andere overtredingen vastgesteld. Dat betekent dat 5,7 op de 10 klachten aanleiding gaven tot concrete maatregelen op het terrein.

Naast klachten ontving het meldpunt van het FAVV in 2023 ook nog 3.922 vragen. Dat cijfer van gemiddeld 15 vragen per werkdag ligt merkelijk lager dan het jaar voordien, maar dat komt doordat er in 2022 een heel aantal chocoladeproducten moesten worden teruggeroepen na salmonella-uitbraken bij zowel Barry Callebaut als Ferrero.

Voedsel dat je online koopt, is niet altijd koosjer
Uitgelicht
FAVV heeft de afgelopen twee jaar meer dan 450 klachten ontvangen over websites of sociale mediaprofielen die voeding aanbieden. In de meeste gemelde gevallen, beschikte de ve...
22 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek