36 pct van percelen overschrijdt nitraatresidu sterk

Net als voorgaande jaren liet de Mestbank ook in het najaar van 2009 staalnames uitvoeren voor de bepaling van het nitraatresidu. Op 36 pct van de percelen werd een nitraatresidu gemeten van meer dan 90 kilo nitraatstikstof per hectare. “Op deze percelen kan geen derogatie toegepast worden in 2010”, stelt de Mestbank.
24 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:53
Lees meer over:

Net als voorgaande jaren liet de Mestbank ook in het najaar van 2009 staalnames uitvoeren voor de bepaling van het nitraatresidu. Op 36 pct van de percelen werd een nitraatresidu gemeten van meer dan 90 kilo nitraatstikstof per hectare. “We hebben de betrokken landbouwers hierover op de hoogte gebracht, want op deze percelen kunnen ze geen derogatie toepassen in 2010”, stelt de Mestbank.

In totaal liet de Mestbank 8.200 stalen nemen door erkende laboratoria op ruim 4.700 landbouwpercelen. Uit de resultaten blijkt dat in 2009 gemiddeld hogere nitraatresidu’s werden vastgesteld dan in 2007 en 2008, en dit voor vrijwel alle gewassen. “Dat komt waarschijnlijk door de specifieke weersomstandigheden. Zowel de neerslaghoeveelheid als het aantal neerslagdagen waren abnormaal tot zeer abnormaal laag in augustus en september. Hierdoor was de bodem sterk uitgedroogd”, klinkt het.

Dat heeft volgens de Mestbank geleid tot een groeistop bij gewassen die normaal nog groeien en stikstof opnemen, zoals gras. “Bij een normale bemesting heeft dit geleid tot hogere nitraatresidu’s bij die gewassen. Enkel bij maïs is het gemiddeldnitraatresidu vergelijkbaar met dat van vorige jaren. Dat komt omdat maïs sowieso afrijpt in juli en augustus en dus de droogte weinig invloed heeft gehad”, weet de Mestbank.

Toch zijn er ook op een aantal plaatsen zeer hoge nitraatresidu’s vastgesteld. “De weersomstandigheden bieden hiervoor geen verklaring, het heeft vooral te maken met de bemestingspraktijk van de landbouwer”, luidt het. De Mestbank heeft bij 36 pct van de percelen een nitraatresidu gemeten van meer dan 90 kilo nitraatstikstof per ha. “De betrokken landbouwers werden hierover begin februari ingelicht”. Zij kunnen voor 2010 geen derogatie toepassen.

Bij de start van het nieuwe bemestingsseizoen geeft de Mestbank de land- en tuinbouwers ook tips om hun teelten oordeelkundig te bemesten en een te hoog nitraatresidu in het najaar te vermijden. Op die manier kan er bijgedragen worden tot een verdere verbetering van de waterkwaliteit. Zo is bemesten in functie van de behoeften van de gewassen essentieel, zowel qua hoeveelheid als qua tijdstip. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de samenstelling van de bodem en de mest.

Meer informatie: Rapport 'Evaluatie van de metingen van het nitraatresidu 2010'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek