header.home link

17,5 miljard euro voor omschakeling naar klimaatneutrale economie

19 mei 2021

Het Europees Parlement heeft zijn fiat gegeven voor een fonds van 17,5 miljard euro dat armere regio's moet helpen om de omschakeling naar een klimaatneutrale economie te maken. Er zou zo'n 182 miljoen euro naar België gaan. De lidstaten moeten de gebieden aangeven waar het geld prioritair moet besteed worden. Eerder al raadde de Commissie ons land aan om vooral te investeren in de Waalse provincie Henegouwen.

Lees meer over:

De Europese Unie heeft de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat vereist ingrijpende sociale en economische veranderingen, zeker voor regio's die nog steeds erg afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en koolstofintensieve industrieën. Om weigerachtige landen als Polen over de brug te halen, stelde de Europese Commissie in januari 2020 een fonds van 7,5 miljard euro voor, dat in die regio's bijvoorbeeld steun zou verlenen aan de omscholing en begeleiding van werknemers en aan investeringen in nieuwe energietechnologie. Met het akkoord over het grootschalige Europese corona-relanceplan is het ‘Fonds voor een rechtvaardige transitie’ ondertussen aangedikt tot 17,5 miljard euro.

Het fonds is de eerste pijler van het mechanisme voor een rechtvaardige transitie, een belangrijk instrument voor de ondersteuning van regio’s, sectoren en werknemers die naar verwachting met grote uitdagingen te kampen zullen hebben als gevolg van de uitvoering van de Europese Green Deal.

We zijn onderweg naar een nieuw groen tijdperk voor Europa zonder iemand aan zijn lot over te laten

Rapporteur - Manolis Kefalogiannis

“Het Europees Parlement geeft een sterk politiek signaal af: de sociale, economische en ecologische impact van de energietransitie in de meest getroffen regio’s moet worden aangepakt”, reageert rapporteur Manolis Kefalogiannis. “We zijn onderweg naar een nieuw groen tijdperk voor Europa zonder iemand aan zijn lot over te laten.” Op vraag van het Europees Parlement is ook een beloningsmechanisme ingebouwd. Lidstaten die erin slagen de uitstoot van industriële broeikasgassen te verminderen, zullen in een latere fase meer financiering kunnen ontvangen.

Het Fonds voor een rechtvaardige transitie is met 615 tegen 35 stemmen bij 46 onthoudingen goedgekeurd. De meeste Belgische Europarlementsleden keurden de tekst goed. Vlaams Belang stemde tegen, N-VA onthield zich.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek