"Vlaanderen vordert ten onrechte planbatenheffing"

Jan Creve, woordvoerder van de actiegroep Doel 2020, is ontevreden over het feit dat verschillende landbouwers in de Prosperpolder een aanslagbiljet voor meerwaardebelasting op hun gronden hebben ontvangen. Het ruimtelijke uitvoeringsplan is immers geschorst, waardoor de meerwaarde van de omzetting in bouwgrond niet vaststaat. "De lijst van toevallige misverstanden wordt wel zeer lang", stelt hij ontevreden. De landbouwers zelf spreken van pesterijen.
21 oktober 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:28
Lees meer over:

Jan Creve, woordvoerder van de actiegroep Doel 2020, is ontevreden over het feit dat verschillende landbouwers in de Prosperpolder een aanslagbiljet voor meerwaardebelasting van hun gronden hebben ontvangen. Het ruimtelijke uitvoeringsplan is immers geschorst, waardoor de meerwaarde van de omzetting in bouwgrond niet vaststaat. "De lijst van toevallige misverstanden wordt wel zeer lang", stelt hij ontevreden. De landbouwers zelf spreken van pesterijen.

Wie een stuk grond door een herbestemming duurder kan verkopen dan de waarde bij de aankoop, moet aan de Vlaamse overheid een belasting betalen op de meerwaarde. Dat is mogelijk het geval voor inwoners van de Prosperpolder die onder het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen vallen. Jan Creve van actiegroep Doel 2020 legt uit: "Het GRUP Afbakening Haven van Antwerpen herbestemt de landbouwgronden in Prosper tot bouwgronden, om daar dan al de mensen die worden verdreven in Ouden Doel en Rapenburg samen te zetten in een nieuwe wijk." In de afgelopen dagen vielen volgens Creve bij verschillende landbouwers aanslagbiljetten in de bus, met bedragen tot 700.000 euro.

Problematisch is echter dat de Raad van State het GRUP deels heeft geschorst, waardoor de meerwaarde niet voor iedereen vaststaat. "Is dit een toevallig misverstand of onbekwaamheid? De lijst van toevallige misverstanden wordt wel zeer lang," stelt Creve, die verwijst naar de "gratis administratieve rompslomp" omtrent een nulbemestingsnorm. "Blijkbaar zijn alle middelen goed om de leefgemeenschap van de polder onder druk te zetten. Vorig jaar kregen alle boeren een brief van de Mestbank dat de nulbemesting plots van toepassing werd, ondanks mondelinge beloften van toenmalig minister-president Kris Peeters. Het bleek nadien een 'misverstand', maar men had intussen wel iedereen de gordijnen ingejaagd."

Paul Van Broeck is één van de boeren die moet betalen, 172.000 euro in zijn geval. “Bij de brief steekt er een overschrijving, alsof ik zo'n smak geld zomaar uit de kast moet nemen", reageert hij woedend in Het Laatste Nieuws. "Als ik meteen betaal, krijg ik een korting en bedraagt de belasting 'slechts' 140.000 euro. Het venijn zit hem blijkbaar in de staart, want als ik niet wil of kan betalen, komt er jaarlijks zeven procent nalatigheidsintrest bij. Als deze zaak nog tien of vijftien jaar aansleept, zoals de meeste procedures in de polder, zijn mijn grond en boerderij niks meer waard en ben ik alles kwijt aan intresten. We worden in de armen gedreven van de onteigeningscommissaris."

Van Broeck en zijn collega-landbouwers spreken van pesterijen. "We hebben het al moeilijk en nu hangt er plots zo'n claim boven onze hoofden. Een geschenk is die bouwgrond niet. We zijn helemaal niet geïnteresseerd in het verkavelen van onze gronden. We hebben die grond nodig om te boeren want anders verliezen we onze broodwinning."

Bij de Vlaamse Belastingdienst verzekeren ze dat het om een administratieve lapsus gaat en dat een schorsing de procedure stillegt. "Er zijn jaarlijks honderden planaanpassingen. We proberen dat zo goed als mogelijk op te volgen, en we worden normaliter gewaarschuwd als een GRUP wordt geschorst", zegt woordvoerder Kris De Sagher. Volgens hem werden vorige week 868 aanslagbiljetten gestuurd. Vanwege de gedeeltelijke schorsing, zal de situatie perceel per perceel moeten worden bekeken.

Woordvoerster Mie Van den Kerchove van de dienst Ruimte Vlaanderen reageert in de krant als volgt: "De berekening is volledig vastgelegd binnen een wettelijk kader. In de brief aan de landbouwers staat trouwens duidelijk vermeld dat er momenteel niet betaald moet worden tot er definitief uitsluitsel is over het GRUP Afbakening Haven van Antwerpen."

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws

Beeld: Hedwige Prosper-project

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek