Brusselse randgemeente zet woongebied om in landbouw- en parkgebied

Als gemeente in de Brusselse Rand tracht Sint-Pieters-Leeuw de open ruimte zoveel mogelijk te vrijwaren. De gemeenteraad heeft er net een startnota voor een ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd waarbij zes hectare woonuitbreidingsgebied opnieuw wordt omgezet in landbouw- en parkgebied. “We willen dat de ruimtebalans in onze gemeente gevrijwaard blijft. We zijn om die reden ook heel kritisch over het bebossen van landbouwgrond”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Keymolen (SAM&N).

3 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2024 6:33 Griet Lemaire
Sint-Pieters-Leeuw verkavelingsstop Negenmanneke_Facebook Jan Desmeth

Verstedelijkingsdruk

Grenzend aan Brussel voelt Sint-Pieters-Leeuw de verstedelijkingsdruk van de hoofdstad aan den lijve. “We willen geen deel van Brussel worden, maar onze eigenheid behouden”, zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA) in Het Nieuwsblad. Om die reden heeft de gemeente in 2021 beslist om een verkavelingsstop in te roepen. Dat betekent dat Sint-Pieters-Leeuw geen bebouwing toestaat op gronden die niet aan een uitgeruste weg met nutsleidingen en riolering liggen.

Een landelijke zone in de schaduw van het Brusselse Erasmusziekenhuis is het eerste gebied dat het gemeentebestuur op die manier wil vrijwaren van bebouwing. Het gaat om zes hectare die 20 jaar geleden werd omgezet van landbouwgebied naar woonuitbreidingsgebied met plaats voor 500 woningen. “We draaien de klok nu terug en willen de open ruimte in de schaduw van Brussel behouden”, zegt schepen Bart Keymolen. “Het gebied, dat vandaag nog steeds in landbouwgebruik is, wordt opnieuw omgezet naar landbouw- en parkgebied.”

Om dat te realiseren heeft de gemeenteraad vorige week de startnota van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Reysberg goedgekeurd. Daarmee kan het openbaar onderzoek en alle bijhorende inspraakmomenten opgestart worden. Eens dat proces is afgerond, is de definitieve herbestemming een feit.

Planschadevergoeding

Voor de eigenaars en projectontwikkelaars, waaronder ook een sociale huisvestingsmaatschappij, die al gronden hadden verworven, is dat geen goed nieuws. De gemeente houdt dan ook rekening met de nodige bezwaren en juridische procedures. Wellicht zal er ook een planschadevergoeding moeten worden betaald aan de eigenaars van de gronden. De Vlaamse overheid bepaalt immers dat deze schade moet betaald worden door de betrokken gemeente wanneer een bebouwbare grond door een bestemmingswijziging niet meer bebouwbaar of verkavelbaar is. Toch zijn er een voorwaarden aan verbonden. Zo is het recht op planschadevergoeding enkel van toepassing op percelen die aan een uitgeruste weg liggen en enkel de eerste 50 meter van het perceel grenzend aan de weg. Om die reden zal de factuur voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw wellicht nog meevallen. Al is het aan de rechtbank om hierover uitspraken te doen.

Consequent besturen

In Het Nieuwsblad wordt de stap van de gemeente als “vrij ongezien in Vlaanderen” genoemd. De schepen van Ruimtelijke Ordening noemt het “consequent besturen”, want in 2021 heeft het gemeentebestuur beslist om een verkavelingsstop in te roepen. “Deze RUP is een logisch gevolg van deze beslissing”, aldus Keymolen.

Hij wijst er ook op dat Sint-Pieters-Leeuw tijdens de vorige legislatuur werk heeft gemaakt van een gemeentelijk structuurplan waarin een ruimtebalans is opgemaakt. “Op basis van deze ruimtebalans zijn we ook aan het bekijken of we niet-gebruikte recreatiegebieden ook terug kunnen omzetten naar landbouwgebied. Anderzijds hebben we dankzij ons structuurplan ook al bebossing in agrarisch gebied kunnen weren. We zijn niet tegen bebossing, maar die moet wel komen in de daarvoor voorziene zones”, besluit de Leeuwse schepen.

Milieuverenigingen vechten planschaderegeling aan bij Grondwettelijk Hof
Uitgelicht
Acht milieu- en natuurverenigingen, waaronder Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace, trekken naar het Grondwettelijk Hof tegen de planschaderegeling die het Vlaamse...
9 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Het Nieuwsblad

Beeld: Facebook Jan Desmeth / Sint-Pieters-Leeuw.eu

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek