Meise schrapt appartementen voor landbouw en natuur

De gemeente Meise heeft 11 hectare woonuitbreidingsgebied aangekocht om te herbestemmen naar open ruimte. De percelen waren in het bezit van een sociale huisvestingmaatschappij, maar in praktijk werden ze gebruikt door naburige landbouwers. In navolging van deze aankoop wil Meise haar ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) aanpassen om de gronden permanent toe te wijzen aan landbouw en natuur.

20 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 december 2023 21:50 Ruben De Keyzer
408777049_778250057675059_2208894916387752878_n

Meise betaalde 2,2 miljoen euro voor de aankoop van 11 hectare gronden aan ‘Tussenveld’ in deelgemeente Eversem. De vorige eigenaar van de percelen, de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, wilde er 296 sociale woningen realiseren. Deze plannen zijn nu geschrapt.

Volgens burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) moeten de gronden hun status als open ruimte behouden. “Twee jaar geleden is er drie maal overstroming geweest in Eversem”, zegt de burgemeester. “Verschillende huizen zijn toen ondergelopen. We willen deze problematiek niet verergeren door hier nog verder te verharden. Appartementen van twee verdiepen of hoger, dat kunnen we niet meer toelaten. We spreken hier over overstromingsgevoelig gebied. Het is niet de bedoeling dat nog meer mensen worden opgezadeld met een ondergelopen woning.”

Ook op het vlak van mobiliteit waren er problemen. “De extra appartementen zouden deze zone ook autoafhankelijk maken”, voegt Van den Brande toe. “De appartementen zijn veel te ver van het bestaande hoppinpunt (een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd, red.).”

Bos en veld

De gemeente werkt momenteel aan een nieuw RUP om de percelen vast te leggen als deels landbouwgebied, deels natuurgebied. De monetaire waarde van deze percelen zal dus aanzienlijk minderen, maar omdat de gemeente zelf eigenaar is geworden van de gronden, voorkomen ze dat er planschade wordt geëist.

“Voorlopig blijft de bestaande overeenkomst met de landbouwers lopen”, zegt ze. “Hoe het in de toekomst wordt, is nog niet helemaal afgeklopt, al zijn we momenteel van plan om het deel dat nu gebruikt wordt door de landbouwers zo te laten. De natste gedeelten willen we ofwel bebossen, ofwel nat laten liggen.”

De beslissing zorgt voor grote vreugde bij actiecomité Red onze Eversemse velden, dat de open ruimte behouden wilde zien. Maar niet iedereen is tevreden met de beslissing. Oppositiepartij Samen Anders stemde tegen de aankoop. Zij zien de aankoop van 2,2 miljoen euro als een ‘verspilling van belastinggeld’. De partij wijst het bestuur er tevens op dat het bindend sociaal objectief (BSO) nu buiten handbereik is. Volgens dit BSO van de Vlaamse overheid moet Meise 105 extra sociale woningen bouwen tegen 2025. Waar deze gaan komen, is onduidelijk. “Daarover gaan we in januari verder in overleg met de sociale huisvestingsmaatschappij”, aldus burgemeester Van den Brande.

Stagneert de verharding in Vlaanderen?
Uitgelicht
De totale oppervlakte verharding in Vlaanderen lijkt in 2021 te zijn gestabiliseerd. Dat blijkt uit cijfers van departement Omgeving die Statistiek Vlaanderen dinsdag bekend m...
24 mei 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek