Zomerweer zorgt voor moeilijk seizoenstart, maar kan nog gered worden

De natte zomer met afwisselend warmere en koelere periodes zorgde ervoor dat de zomerteelten konden herstellen van de moeilijke seizoenstart. Dat meldt het nieuw agrometeorolgisch rapport van het Belgian Crop Growth System (B-CGMS), een wetenschappelijk team waarin onder meer de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) zit.

13 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 september 2023 17:35
regenboog

Zomerweer

De zomer van 2023 was omwille van de hoge temperaturen in juni iets warmer dan gemiddeld, half juli kwamen we ook in een “droge” situatie terecht. Maar door de overvloedige regenval eind juli en begin augustus viel de voorbije zomer uiteindelijk natter uit dan normaal. Begin september zag de situatie er alweer helemaal anders uit, in de meeste regio’s was de toestand weer genormaliseerd. Al bevond het zuidwesten van het land alsook delen van Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant zich nog steeds in een “natte” toestand.

De vegetatie-index, die informatie geeft over de gewasgroei, groenheid en stikstofstatus van de planten, scoorde overal fors minder dan normaal deze zomer. Een verklaring daarvoor is vooral te vinden in de late aanleg van de zomerteelten, de moeizame opkomst en de vertraagde groei door het tekort aan neerslag. In augustus zag de situatie er echter helemaal anders uit. De regen van eind juli, begin augustus zorgde ervoor dat de gewasgroei kon hernemen waardoor de index steeg en hoger dan gemiddeld kwam te liggen. “In normale jaren zien we meestal de index in augustus al afnemen, terwijl we dit jaar nog een toename zagen”, aldus B-CGMS-groep.

Uitgestelde zaai en oogst

De opbrengst van de bewaaraardappelen is veelbelovend en gaat wellicht hoger liggen dan het gemiddelde van de voorbije jaren. Al verliep het niet allemaal van een leien dakje. Zo liep het poten van de aardappelen gemiddeld drie weken vertraging op door de overvloedige regenval en de koele temperaturen tijdens het voorjaar. En omwille van het late plantseizoen moest ook vaak verouderd en minder kwalitatief pootgoed gebruikt worden, wat tot heel wat opbrengstproblemen leidde.

“Voor de vroege aardappelen viel de opbrengst tegen omdat de regen van half juni te laat kwam. Maar de halflate en late aardappelen doen het daarentegen momenteel heel erg goed”, aldus B-CGMS-groep. “Zelfs de partijen die begin mei de grond in gingen en er eerst niet zo goed uitzagen, konden door de regen een duidelijke inhaalbeweging maken.” Ondanks het laat poten zal de uiteindelijke opbrengst dit jaar wellicht hoger liggen dan het meerjarig gemiddelde. De oogstperiode zou voor de meeste rassen half oktober starten. “Toch is het belangrijk om nu al de loofdoding te gaan plannen in functie van het gewenste oogstmoment en de oogst niet te lang uit te stellen”, staat te lezen in het rapport. "Bij een latere oogst zal de opbrengst wel hoger ligger, maar is de kans ook groter dat er in moeilijke omstandigheden moet geoogst worden met mogelijke opbrengstverliezen tot gevolg."

De regen gooide ook roet in het eten bij de wintertarwe. Door de aanhoudende regenval van eind juli, begin augustus moest de oogst op vele plaatsen uitgesteld worden tot half augustus. Dit had ernstige gevolgen, zowel voor de opbrengst als voor de kwaliteit van het graan. Legergevoelige rassen gingen tegen de grond, er kwam schot in het graan en er trad heel wat schimmelvorming op.

Ook bij de suikerbieten zorgden het natte voorjaar en de uitgestelde zaai voor een moeilijke seizoenstart. De vele zonuren in juni en de regen tijdens de zomermaanden waren wel bevorderlijk voor de groei van de bieten, maar het suikergehalte nam onvoldoende toe. Eind augustus lag het suikergehalte met 14,3 procent heel wat lager dan het tienjaarlijkse gemiddelde van 15,8 procent. Mogelijk kan een zonnige septembermaand het gehalte nog wat doen toenemen.  De regen in juli was ook ideaal voor de verspreiding van witziekte, roest en Cercospora.

Volgens het rapport verliep al bij al de groei van de maïs wel voorspoedig dankzij de aangename temperaturen en op tijd een regenbui. Ondanks de late zaai zal de maïsoogst dit jaar niet later gaan vallen in Vlaanderen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek