Zelfvoorzienend leven is de nieuwe rage
nieuwsIn de eigen behoeften voorzien, is hip. Volgens De Morgen is eigen makelij zelfs een statussymbool geworden. Eigen groenten, eigen kippen, zelf brood en taarten bakken, zijn enkele voorbeelden van hoe we almaar meer zelf willen doen. "Met de crisis heeft dat weinig te maken want die zelfredzame levensstijl kost handenvol geld. Met uitpakken tegenover vrienden of verbondenheid met de natuur des te meer", schrijft de krant.
Zelfvoorzienend leven ziet er vandaag anders uit dan vroeger. "We mengen bloem en gist niet zelf, we kopen een mix in de supermarkt, kneden laten we over aan de broodbakmachine en zelfs de zaadjes van de kruidenplantjes zitten al vaak in een potje met aarde wanneer we ze kopen", illustreert de krant. "Voor gepensioneerden is eigen vlijt een statussymbool", zegt trendwatcher Konings. "Bij jonge gezinnen speelt geld uitsparen wel een rol, al is dat meestal een illusie."
De zelfredzaamheid mag niet te veel tijd kosten. "Het draait meer om het kunnen uitpakken met iets waar een zweem van ambachtelijkheid rond hangt", aldus Konings. "Je krijgt ook het idee dat je controle hebt op wat je eet terwijl dat natuurlijk niet het geval is. Maar zelfbedrog is een belangrijke levensstrategie."
"Natuur speelt een belangrijke rol in de terugkeer naar een zelfvoorzienende levensstijl", weet Antoon Vandevelde, filosoof aan de K.U.Leuven. "Wie echt in zijn eigen levensonderhoud voorziet, is meestal sterk milieubewust, maar ook wie enkel wat kippen in de achtertuin heeft scharrelen of pompoenen kweekt, doet dat vanuit een verbondenheid met de natuur." Hij wijt dat aan onze grotendeels artificiële leefwereld en het gemis aan de oude band met de natuur.
Bron: De Morgen