header.home link

Wojciechowski ziet mogelijkheden voor afwijkingen op vergroeningseisen in kader van droogte

27 mei 2022

De Europese Commissie volgt de droogte die de landbouwsector treft op de voet en stelt steunmaatregelen in het vooruitzicht. Dat zeggen de federale, Vlaamse en Waalse ministers van Landbouw na de vergadering met hun EU-collega’s dinsdag in een gezamenlijk persbericht.

Lees meer over:

Aan de Europese ministerraad nam ook Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski deel. Hij gaf een overzicht van de situatie in de sector in de context van de oorlog in Oekraïne en ging in op de beschikbaarheid van grondstoffen en de actuele voedselprijzen. Tijdens dat debat bracht federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) ook de impact van de huidige droogte ter sprake.

Momenteel maakt het Europese continent een droogteperiode door die zware gevolgen zou kunnen hebben. Het KMI is van mening dat een groot deel van België het risico loopt op een historische droogte in de komende dagen. Deze droogteperiode zou in de buurt komen van de periode uit 1976 in termen van een regentekort.

“Ambities Green Deal niet uit het oog verliezen”

Uitgelicht

Nog steeds kurkdroog in Vlaanderen

nieuws
16 mei 2022 Lees meer

"De droogteperiode die we momenteel kennen, blijft niet zonder gevolgen”, legde Clarinval uit. “Deze situatie leidt tot een verslechtering van de staat van de gewassen, maar ook van de beschikbaarheid van veevoeder, met een algemene daling van de productiviteit.” Hij vreest dat de landbouwers op korte termijn met zware financiële en technische moeilijkheden zullen worden geconfronteerd. Daarom vroeg hij aan Wojciechowski welke maatregelen de Commissie van plan is te nemen en of ze afwijkingen van bepaalde vergroeningseisen zal toestaan, "zonder de ambities van de Green Deal uit het oog te verliezen".

Wojciechowski antwoordde dat hij de situatie op de voet volgt en dat er mogelijkheden voor afwijkingen zullen zijn. Ter herinnering: de vergroeningseisen in het kader van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) verplichten landbouwers om klimaat- en milieuvriendelijke praktijken toe te passen. Ze krijgen daar dan een premie voor, bovenop hun basisbetaling.

Ook Waals minister Willy Borsus (MR) was namens ons land aanwezig op de landbouwraad. "Na de gezondheidscrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is het gebrek aan neerslag een nieuwe klap voor onze landbouw", zegt hij. "Voor sommige landbouwers is het zelfs een nieuwe moeilijkheid, want als de droogte aanhoudt, zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben voor de opbrengst van het landbouwjaar."

Vlaams landbouwminister Jo Brouns (CD&V) deelt de bezorgdheid. "Ondanks de regen van de voorbije dagen, leidt het droge voorjaar tot zorgen bij onze landbouwers. Zeker bovenop de gevolgen van het conflict in Oekraïne, dat de beschikbaarheid van granen, oliehoudende gewassen en andere grondstoffen onzeker maakt."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek