Wetenschap uitgedokterd: slim emissies meten in melkveestallen

Melk is het basisproduct van vele lekkernijen zoals kaas, yoghurt en ijsjes. Maar helaas zorgen koeien voor methaan- en ammoniakuitstoot via hun mest en via de boeren die ze laten. Die gassen zijn schadelijk voor de natuur en het klimaat en komen vooral vrij wanneer de koeien op stal staan. Dat is voer voor Kobe Coorevits (ILVO - KU Leuven), een doctoraatsonderzoeker uit Gent. Hij zoekt in zijn doctoraat naar een betaalbare en nauwkeurige manier om de schadelijke gasemissies in de melkveestallen te monitoren. 

12 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 juni 2023 20:48

Meten is weten

Ammoniak (NH3) is een gas dat op natuurlijke wijze ontstaat in de mest van koeien. Een hoge uitstoot van ammoniak is schadelijk voor onze natuur en bedreigt onze biodiversiteit. Daarnaast produceren koeien ook methaan (CH4), een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. Coorevits wil de uitstoot van deze twee gassen in kaart brengen.

Daarvoor meet de doctoraatsonderzoeker het volume lucht dat door de melkveestal gaat. Aan de hand van sensoren in alle belangrijke stalopeningen, bekijkt hij nadien hoeveel gas de uitgaande lucht bevat. Op die manier krijgt de wetenschapper een goed beeld over wat binnen en buiten gaat. Om één stal nauwkeurig te kunnen meten is veel dure apparatuur nodig. Een meting op lange termijn is dus erg duur, zeker wanneer dat voor verschillende stallen gebeurt. In de praktijk kiest men er dus vaak voor om de meting slechts enkele dagen te doen maar dat is vaak niet nauwkeurig genoeg.

Slimmer en goedkoper

De onderzoeker zoekt in zijn doctoraat naar manieren om emissies slimmer en goedkoper te meten. Hij heeft daarvoor twee pistes uitgewerkt. In de eerst piste wil hij slimme meetstrategieën ontwikkelen door gebruik te maken van statistische analyses. Op die manier wordt er meer info gehaald uit de dure apparatuur en het beperkt aantal meetdagen. Coorevits moet echter nog wel onderzoeken of die resultaten voldoende kloppen. Een andere mogelijkheid is om te werken met minder en goedkopere sensoren en daardoor kan je een langere tijd meten. De doctoraatstudent zegt dat dit goedkoper alternatief waarschijnlijk minder nauwkeurig is, maar het bezorgt wel veel informatie door de hoeveelheid aan data.

Toepassingen

Het meten van de emissies uit de melkveestallen is zinvol voor veel domeinen. De overheid kan bijvoorbeeld een vergunning staven op correcte cijfers. Landbouwers die zelf hun emissie willen laten dalen, investeren vaak in technologie. Met een goedkoop monitoringsysteem kunnen ze dan zelf opvolgen of hun investering de gewenste resultaten behaalt.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek