nieuws

"Westen weert import door normen voedselveiligheid"

nieuws
Rijke landen als de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie misbruiken steeds strengere en vaak overgeproportioneerde hygiënevoorschriften om de import van voedingsmiddelen uit ontwikkelingslanden te blokkeren. Dat zeggen onderzoekers uit Thailand, Australië en India.
7 april 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Rijke landen als de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie misbruiken steeds strengere en vaak overgeproportioneerde hygiënevoorschriften om de import van voedingsmiddelen uit ontwikkelingslanden te blokkeren. Dat zeggen onderzoekers uit Thailand, Australië en India.

Professor Bhanupong Nidhiprabha van de Economische faculteit van de Universiteit van Thammasat beschuldigt de rijke landen ervan volstrekt willekeurige voedselveiligheidseisen in het leven te roepen met als enige doel om bepaalde importen onmogelijk te maken.

Volgens Saknarong Utsahakul, onderzoeksdirecteur van het Food Institute of Thailand wordt in Europa extreem gevoelige detectieapparatuur ontwikkeld die antibiotica gehalten kan meten die lager liggen dan die in Europese voedingsmiddelen, of die zelfs lager liggen dan in de natuur gevonden waarden. De Europeanen kunnen zo vinden wat ze willen, aldus Utsahakul.

Sommige veiligheidmaatrgelen zijn regelrecht onzinning. Zo eist Australië dat geïmporteerd kippevlees gedurende 143 minuten tot 70 graden Celsius verhit moet worden. Knap stukje kippevlees dat dan nog een stukje is.

Bron: Agriholland/Financial Times

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek