Ontbossing neemt toe, ondanks beloftes wereldleiders

De wereldwijde ontbossing blijft toenemen. Zeker 6,6 miljoen hectare bos is wereldwijd verloren gegaan in 2022, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF) in meerdere rapporten. Dat is een toename van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Wereldleiders hadden nochtans vooropgesteld om tegen 2030 een einde te maken aan ontbossing.

25 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 oktober 2023 14:33
Lees meer over:

Bijna twee derde van alle ontbossing gebeurt in tropische regenwouden. Ongeveer 4,1 miljoen hectare is er vorig jaar verloren gegaan. "Ontbossing in de drie grootste tropische regenwouden (in Congo, Zuidoost-Azië en in het Amazonegebied) kan leiden tot een wereldwijde klimaatramp", schrijft WWF.

Het tropisch hout wordt niet eens ingezet voor nuttige doeleinden, integendeel. In veel gevallen wordt het regenwoud (illegaal) afgebrand om ruimte vrij te maken. Zo komt er nog eens extra CO2 vrij, dat door de steeds krimpende bosgebieden niet kan worden opgevangen.

WWF heeft samen met onder meer Wageningen University and Research en Deloitte een systeem gemaakt dat met artificiële intelligentie kan voorspellen waar illegale ontbossing zou kunnen plaatsvinden. "Op die manier kunnen lokale overheden op tijd ingrijpen", vertelt de natuurorganisatie.

De natuurorganisatie heeft ook uitgezocht of het überhaupt nog haalbaar is om tegen 2030 alle ontbossing te stoppen. "Als wereldleiders en bedrijven hun beloftes houden en actie ondernemen, kunnen ze de bossen nog redden", klinkt het.

Alliantie Amazonelanden tegen ontbossing opgericht tijdens Amazonetop
Uitgelicht
Acht Zuid-Amerikaanse landen zullen zich binnenkort verenigen in de Amazone Alliantie, hiermee willen ze verdere ontbossing van ’s werelds grootste regenwoud bestrijden. De al...
9 augustus 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek