Alliantie Amazonelanden tegen ontbossing opgericht tijdens Amazonetop

Acht Zuid-Amerikaanse landen zullen zich binnenkort verenigen in de Amazone Alliantie, hiermee willen ze verdere ontbossing van ’s werelds grootste regenwoud bestrijden. De alliantie telt de acht landen die allen een deel van het Amazonegebied binnen hun grenzen liggen hebben: Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

9 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 augustus 2023 17:23
Lees meer over:
amazonewoudbrazilieregenwoud-1280

Tijdens de Amazonetop in Brazilië hebben de Zuid-Amerikaanse gezamenlijk verklaard dat de Amazone Alliantie opgericht zal worden om te voorkomen dat het Amazonegebied een 'point of no return' bereikt. Dit 'point of no return' betekent dat het Amazonewoud meer CO2 zou uitstoten dan het absorbeert waardoor de opwarming van de aarde nog verder zou toenemen. Maar naast enkele verklaringen om beter samen te werken op gebied van waterbeheer, duurzame ontwikkeling en gemeenschappelijke onderhandelingsposities op mondiale klimaattoppen, zijn nog geen concrete afspraken bekend hoe de acht landen gezamenlijk de ontbossing in het Amazonegebied willen bestrijden.

Grote verantwoordelijkheid

Sinds vorige week wordt in het Braziliaanse Belém een Amazonetop gehouden met Zuid-Amerikaanse leiders, de eerste sinds 2009. De Braziliaanse president Luiz Inácio 'Lula' da Silva wil er laten zien dat het land terug op het wereldtoneel staat als ‘regionaal leider op het gebied van klimaat’. Het land draagt de grootste verantwoordelijkheid om het Amazonegebied te beschermen aangezien het grootste deel (60%) van het regenwoud binnenin hun grenzen ligt.

Onder de vorige Braziliaanse president, Jaïr Bolsonaro bereikte de ontbossing in het gebied recordhoogten. Hiermee schaadde de voormalige rechtse president niet enkel het ecosysteem, maar ook de lokale inheemse bevolkingen. Sinds Lula president werd, is de ontbossing drastisch afgenomen. Hij startte een grootschalige repressie op boskappers, landbouwers en illegale goudzoekers. En die maatregelen blijken hun vruchten af te werpen, zo lag in juli de ontbossing 66 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Da Silva liet eerder al weten dat hij graag tegen 2030 de ontbossing volledig wil stoppen.

Lula komt met nieuw plan tegen illegale ontbossing Amazonewoud
Uitgelicht
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft maandag een nieuw plan voorgesteld om de illegale ontbossing van het Amazonewoud tegen te gaan. Voor Lula, die begin...
6 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek