"Wereldeconomie beleeft rampjaar in 2009"

De groei van de wereldeconomie zakt dit jaar wellicht tot 1,5 procent, het laagste peil in 27 jaar. De rijke landen zien zelfs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog hun economieën krimpen. De recessie leidt tot zeer grote begrotingstekorten, en kan uitmonden in deflatie, waarschuwt De Tijd.
12 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De groei van de wereldeconomie zakt dit jaar wellicht tot 1,5 procent, het laagste peil in 27 jaar. De rijke landen zien zelfs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog hun economieën krimpen. De recessie leidt tot zeer grote begrotingstekorten, en kan uitmonden in deflatie. Gelukkig houden de ontwikkelingslanden beter stand, analyseert De Tijd.

De financiële crisis ondermijnt op verschillende manieren de economische activiteit. Ten eerste drukt de sterke daling van aandelenkoersen het vermogen en de consumptie van de gezinnen. Ten tweede wegen de stijgende financieringskosten en kredietschaarste op de bedrijfsinvesteringen. Tot slot versterkt de crash van het ondernemers- en consumentenvertrouwen de terugval van de consumptie en de investeringen.

Regeringen snelden banken ter hulp, verlaagden de belastingen en verhoogden de overheidsuitgaven. Toch zakte het ondernemers- en consumentenvertrouwen in december tot het laagste niveau in ten minste twintig jaar. En dus zien de vooruitzichten voor dit jaar er niet goed uit, schrijft Vervenne. In het eerste en tweede kwartaal zal de economische activiteit wellicht krimpen. Vanaf de zomer zou er weer groei moeten zijn dankzij de genomen maatregelen.

"Maar het economisch herstel zal zeer geleidelijk verlopen", verwacht Vervenne. "De Amerikaanse huizenprijzen zullen wellicht nog het hele jaar blijven dalen en daardoor een negatieve invloed blijven uitoefenen op de banken". Samen met de terugval van de olieprijzen doet de recessie ook de inflatie in de rijke landen sterk vertragen. Na de VS zal Japan en misschien ook de eurozone later dit jaar met deflatie geconfronteerd worden.

Deflatie is gevaarlijk omdat consumenten daardoor aankopen uitstellen, aangezien ze wachten op verdere prijsdalingen. Dat kan leiden tot een vicieuze cirkel van dalende productie, jobverlies, dalende koopkracht en een verdere achteruitgang van de consumptie. "Maar voorlopig is er weinig gevaar dat de verwachte deflatie dramatische gevolgen zal hebben voor de economische groei. De meeste consumptieprijzen blijven stijgen, omdat de deflatie vooral de forse daling van de olieprijzen weerspiegelt. Bovendien zal de deflatie wellicht slechts enkele maanden duren", besluit Vervenne.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek