Wereldcacaoconferentie eindigt met engagement voor duurzame cacao

Op de Wereldcacaoconferentie in Brussel is een principeakkoord bereikt over een tekst die nieuwe verbintenissen bevat voor duurzame cacao. Dat meldt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woensdag, die samen met de Internationale Cacao-organisatie (ICCO) de conferentie organiseerde.

25 april 2024
Lees meer over:
cacao chocolade

In de toekomstige Verklaring van Brussel wordt de nadruk gelegd op de nood aan duurzame cacao en een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Verder ligt de focus op de milieu- en sociale kosten, de bijzondere rol van vrouwen, het belang van microfinanciering, herbebossing en agrobosbouw en het belang van sociale bescherming. Ook het onderlinge verband tussen het armoedeprobleem en de gevolgen ervan, zoals ontbossing en kinderarbeid, verdient aandacht, klink t het. En er wordt opgeroepen tot de creatie van een specifiek wettelijk kader voor ‘due diligence’ van bedrijven op het gebied van milieu en mensenrechten.

"De tekst bevat een aantal goede elementen, ook al gaat het om een vrijblijvende verklaring. Alle actoren in de keten spreken dezelfde taal", stelt Bart Van Besien, beleidsadviseur bij Oxfam, vast. "De cacaosector heeft tijdens deze vierdaagse top laten zien dat ze op een andere manier durft te denken. Het is nu aan de autoriteiten om ervoor te zorgen dat dit zich vertaalt in wetten en daden", besluit hij.

De ICCO heeft zich alvast geëngageerd om een mechanisme op te zetten dat moet toezien op de implementatie van de verbintenissen.

De vijfde editie van de Wereldcacaoconferentie - met België als gastland - werd woensdag in Brussel afgesloten. De 52 leden van de ICCO zijn samen goed voor 86 procent van de wereldwijde cacao-uitvoer en 76 procent van de wereldwijde cacao-invoer.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek