Week van het Konijn doet verkoop konijnenvlees stijgen
25 januari 2023Een week lang worden de troeven van het konijn onder de aandacht gebracht tijdens de ‘Week van het Konijn’. “We werken hiervoor samen met de retail en horeca”, vertelt Filip Fontaine, CEO van VLAM. “Het is nu het derde jaar dat we deze Week van het Konijn organiseren en jaar na jaar horen we van de retail dat ze de impact ervan zien.”
Volgens VLAM past konijn perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Een konijn bevat immers maar zo’n negen gram vet per 100 gram. Voor een bout is het vetgehalte nog lager: gemiddeld vier gram vet per 100 gram. “Eenvoudige, klassieke gerechten met konijn blijven het goed doen”, vertelt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. “We blijven fan van onze Vlaamse klassiekers. Konijn past in dat rijtje.”
Konijn biedt volgens VLAM ook heel wat variatie. Je kan het kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons, enz. “Die variatie willen we tijdens onze derde Week van het Konijn in de kijker zetten”, aldus Driesen.
Van zodra de retail vernam dat Jeroen Meus in Dagelijkse Kost konijnenbouten op het menu zet, stromen de bestellingen van de retail voor bouten binnen
Ook Jeroen Meus draagt zijn steentje bij. Naar aanleiding van Week van het Konijn zet hij in Dagelijkse Kost konijnenbouten op het menu. “Van zodra dit gecommuniceerd wordt naar de retail, stromen de bestellingen voor konijnenbouten binnen”, klinkt het bij VLAM dat al jarenlang een samenwerking met Dagelijkse Kost heeft lopen.
Het konijnenvlees dat bij ons in de winkels ligt, is vooral afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. “België is een voorbeeld voor andere lidstaten op gebied van dierenwelzijn. In ons land worden konijnen gehouden in een systeem van parkhuisvesting, waarbij de konijnen veel ruimte hebben en ze beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal om hun welzijn te bevorderen”, zegt VLAM.
Konijnenvlees is ook een duurzame vleessoort. De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit ‘afvalproducten’ zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). “Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en passen dus zeer goed in een kringlooplandbouw”, luidt het.
Bron: Eigen berichtgeving