Week van de Friet afgetrapt met onthulling standbeeld De Frieteters

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) heeft dit weekend het standbeeld 'De Frieteters' in Brugge onthuld. Het standbeeld brengt een ode aan de Belgische frietcultuur en luidt de Week van de Friet in. Deze week vindt plaats van 29 november tot 5 december en is een initiatief van van VLAM, Navefri en Belgapom.

29 november 2021  – Laatste update 29 november 2021 12:13
Lees meer over:
Frieteter

“Goudgele knapperige frietjes van de frituur: onze frietcultuur behoort tot ons cultureel erfgoed. Vrijwel iedereen heeft zijn lievelingsfrituur, zijn lievelingssaus, zijn vaste bestelling, zijn vast frietritueel.” Met deze woorden onthulde minister Hilde Crevits zondag in de stromende regen in Brugge het standbeeld ‘De Frieteters’.

De Frieteters bevindt zich op het Brugse marktplein naast twee iconische frietkramen en de twee lokale volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck. Het standbeeld, dat een jaar in Brugge zal staan, beeldt een man uit die op een bankje geniet van zijn pak frieten. Het is een herkenbaar tafereel voor veel Belgen en het kunstwerk moet voorbijgangers uitnodigen om hun frieten samen met hem op te eten, een selfie te nemen of een frietje te stelen uit zijn puntzak.

fieteter lokt uit
crevits_Frieteters

22ste Week van de Friet

De onthulling van het standbeeld vormt het startschot van de Week van Friet, die traditioneel tijdens de laatste week van november plaatsvindt en dit jaar zijn 22ste editie kent. Het is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijcentrum (VLAM), de Nationale Vereniging van Frituristen (Navefri) en Belgapom, de aardappelsectororganisatie. Zij willen hiermee de Belgische friet- en frietkotcultuur in de kijker zetten.

Liliane Driesen van VLAM zegt hierover: "Onze frietjes, onze nationale trots, verdienen het om minstens één keer per jaar extra in de kijker te worden gezet. Met de Week van de Friet willen we iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur. Naast de inhuldiging van het standbeeld zal er ook online aandacht worden gegeven aan onze nationale trots. Meerdere influencers delen deze week hun frituuravontuur met hun volgers.“

Minister Crevits laat nog weten dat de frietcultuur niet op zich staat en mede mogelijk is dankzij de bloeiende Vlaamse aardappelsector. Jaarlijks worden in ons land om en bij de 5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot frietjes, pureebereidingen, chips en vlokken. De Belgische frietkotcultuur werd in 2014 opgenomen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, in 2016 volgde de erkenning door de Franse Gemeenschap en in 2017 de Duitstalige Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek