Tekort aan frieten wereldwijd door logistieke problemen

McDonald’s kampt in Japan met een tekort aan frieten en kan momenteel geen grote porties serveren aan klanten. Ook in andere landen worden er tekorten gerapporteerd bij verschillende fastfoodketens. In ons land zullen we voorlopig niet zonder zitten, wel wijzen de goed gevulde orderboekjes bij de verwerkers op een gunstige markstemming en zorgt absenteïsme door corona ervoor dat zij op de toppen van hun tenen lopen. 

28 december 2021  – Laatste update 1 januari 2022 16:12
Lees meer over:

Of een krapte op de markt leidt tot betere prijzen? “Ik heb van mijn voorganger geleerd om nooit uitspraken te doen over de prijs in de toekomst", vertelt Belgapom-directeur Christophe Vermeulen met een knipoog. Hij reageert op een tekort aan frieten dat er wereldwijd zou bestaan. Her en der duiken de laatste tijd namelijk berichten op van fastfoodketens die zonder frieten vallen.

Zo schakelde McDonald’s kort voor de kerst over op een rantsoensysteem waarbij het klanten alleen nog maar kleine porties friet serveert. Daarnaast werd er een noodvoorraad van 1.000 ton diepvriesfrieten per vliegtuig aangevlogen. Kentucky Fried Chicken (KFC) kampt in het land van de rijzende zon met dezelfde problemen. McDonald’s wijt dit aan overstromingen in het zuidwesten van Canada waardoor de aanvoer vanuit de haven van Vancouver verstoord wordt.

Ook zou de Amerikaanse fastfoodketen JG Melon zou in New York met bevoorradingsproblemen kampen en in Zuid-Afrika is het chipsmerk Lay’s lastig te verkrijgen door aardappeltekorten.

Corona creëert een perfecte storm waarvan je de weerslag wereldwijd ziet.

Filip Wallays - CEO van Agristo

Logistiek proces in de war door corona

Vermeulen benadrukt dat er van een tekort geen sprake is, alhoewel er door slechte aardappelopbrengsten in sommige delen van de wereld misschien wel meer krapte is. “De problemen lijken meer te maken hebben met de bevoorrading. Deze is door corona behoorlijk in de war”, gist hij naar de verklaring. “In Belgie kennen we zeker geen tekort aan aardappelen. Dit jaar was ondanks de vochtigheid een prima jaar.“

In België houdt de coronasituatie de sector echter wel in de greep. “Er is momenteel een goede vraag naar frieten en verwerkers hebben hun orderboekjes goed gevuld. Deze periode van het jaar is traditioneel een drukke tijd”, aldus Vermeulen die stelt dat verwerkers moeilijkheden hebben om de orders te verwerken. “Er is standaard sprake van een moeilijke arbeidssituatie, maar door absenteïsme door corona kunnen verwerkers het werk momenteel moeilijk rond krijgen.”

Filip Wallays, de CEO van frietverwerker Agristo, beaamt dit in De Tijd. “Ook bij ons leidt corona tot een moeilijke situatie, onder meer op personeelsvlak. Omdat zoveel mensen ziek zijn of in quarantaine zitten, is het moeilijk om een volledige bezetting te halen. Corona creëert een perfecte storm waarvan je de weerslag wereldwijd ziet.”

Wallays stelt in het zakenblad dat de aardappelschaarste wel een impact zal hebben op de prijzen van producten. Ondanks de hogere prijzen die aardappelverwerkers eventueel tegemoet zien, is er van hogere marges vooralsnog zeker geen sprake. “De aardappelprijs zelf is nog redelijk, ook al zit die nu zo’n 20 procent boven het vijfjarige gemiddelde. Maar vooral de gestegen prijzen van productie, logistiek en energie kunnen we niet volledig doorrekenen.”

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek