Fevia: “Brazilië is essentiële partner voor Belgische voedingsindustrie”

nieuws

Brazilië is een cruciale handelspartner voor de Belgische voedingsbedrijven, zowel voor de afzetmarkt van producten zoals frieten en chocolade, als leverancier van essentiële grondstoffen zoals sinaasappelsap en koffie. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, benadrukt dat de naderende Belgische Economische Missie naar Brazilië deze handelsrelatie verder zal versterken.

21 november 2024 Joris Rigo

Internationale handel

Het grootste land van Latijns-Amerika is een cruciale partner in handel en innovatie voor de Belgische voedingsindustrie. Dat benadrukt de federatie van de Belgische voedingsbedrijven Fevia aan de vooravond van de Belgische Economische Missie naar Brazilië, onder leiding van prinses Astrid. Terwijl Brazilië voor ons land de belangrijkste afzetmarkt is voor voeding en dranken in Latijns-Amerika, is het land essentieel voor de import van basisproducten voor de Belgische en Europese voedingsindustrie, zoals koffiebonen en sinaasappelsap, zo stelt de federatie.

De Belgische Economische Missie komt op het opportune moment voor Belgische voedingsbedrijven want de laatste jaren zit de export naar de belangrijkste afzetmarkt in Latijns-Amerika namelijk in de lift. “Tijdens de Belgische Economische Missie naar Brazilië versterken voedings- en logistieke bedrijven hun handelsstromen en bewijzen ze dat België weliswaar een klein land is, maar groots in voeding”, klinkt het bij Fevia. “Aardappelproducten en verwerkte groenten en fruit zijn onze belangrijkste exportproducten, met de Belgische frietjes op kop. Voor de aardappelproducten is Brazilië de tweede grootste overzeese exportmarkt, na de VS. Op de tweede plaats staan maalderijproducten en mout, gevolgd door chocolade(producten).”

Met stijgende exportcijfers sinds 2018 is het grootste land van Zuid-Amerika een interessante afzetmarkt, maar het is vooral belangrijk als leverancier van basisproducten voor de Belgische voedingsindustrie. Brazilië is voor ons land het belangrijkste overzeese invoerland, goed voor 11 procent van de totale import. Brazilië is de grootste producent in koffie en sinaasappelsap. Beide producten worden op grote schaal geïmporteerd en hier of elders in Europa verwerkt. Koffiebonen maken bijna 40 procent uit van de totale invoer. De Belgische Economische Missie zal plaatsvinden van 22 november tot 1 december 2024 in São Paulo en Rio de Janeiro.

Mercosur

Net nu de onderhandelingen over het EU-Mercosur handelsakkoord volop aan de gang zijn, is de timing van de missie opvallend. Het Mercosurakkoord, dat de handel tussen de Europese Unie en enkele Latijns-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) moet vergemakkelijken, zou nieuwe kansen kunnen bieden voor de Belgische voedingsindustrie. De handelsafspraken tussen de EU en de Mercosurlanden openen immers nieuwe afzetmarkten en bevorderen de handel door handelsbelemmeringen zoals hoge invoerheffingen te verminderen.

Tegelijk is er heel wat weerstand tegen dit handelsakkoord in België en daarbuiten. Zo vreest de landbouwsector voor oneerlijke concurrentie. De Latijns-Amerikaanse landen zijn namelijk wereldleider in rundvlees, sojabonen en bepaalde graansoorten. Veel landbouwers hekelen niet enkel de dalende productie en prijzen, of oneerlijke concurrentie, maar veroordelen ook de hypocrisie van het EU-beleid. Dat beleid stelt verduurzaming van de landbouwproductie en de opdrijving van de kwaliteit voorop, onder meer op het vlak van antibiotica, dierenwelzijn, milieu- en gezondheidsstandaarden. Door het akkoord door te voeren zou de EU de import van diezelfde producten zonder duurzaamheids- of kwaliteitswaardering door de vingers zien.

Niet enkel in ons land kwamen de landbouwers op straat tegen dit handelsakkoord. Ook in andere Europese landen protesteerden boeren massaal om hun ongenoegen en bezorgdheden te uiten. Terwijl de Franse boeren hiervoor deze week protest voeren rond vuurtjes, tracht president Macron aan de andere kant van de wereld nog het pact te ontwrichten tijdens de G20-top.

Duurzame handelsrelatie

De deelnemers aan de missie zijn wel overtuigd van de voordelen van versterkte handelsrelaties. Tijdens de missie zullen Fevia, VLAM en de havens van Antwerpen-Zeebrugge en Gent aanwezig zijn bij een event rond voeding en logistiek in São Paulo. Hierbij benadrukken de organisaties dat duurzaamheid primeert in de Belgisch-Braziliaanse handelsrelatie. De Braziliaanse handelsvereniging voor exporteurs van koffiebonen, Cecafé, zal er toelichten hoe de sector serieuze stappen zet richting sociale en ecologische duurzaamheid. “Ze doet dat via certificeringen, educatie voor boeren en de integratie van duurzame praktijken in de productieketen. Zo zetten de producenten in op regeneratieve landbouw, biologische gewasbescherming, duurzaam waterbeheer en herkomsttransparantie”, aldus Fevia. Innovatie is volgens Fevia een ander belangrijk aspect binnen de handelsrelatie met Belgische bedrijven, zoals Puratos en Interbrew die in Brazilië werken aan nieuwe producten zoals veganistische bakkerijproducten en alcoholvrij bier.

Stopt EU met import Braziliaans rundvlees omdat het niet gegarandeerd hormoonvrij is?
Uitgelicht
De Europese Unie zal mogelijk stoppen met de vleesimport van vrouwelijke runderen uit Brazilië. Een nieuw rapport besluit dat er niet kan worden gegarandeerd dat geïmporteerd...
6 november 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek