België boekt overwinning in frietoorlog met Colombia

Colombia mag geen invoerbelasting heffen op diepgevroren frieten uit België, Nederland en Duitsland. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) besloten nadat de EU een zaak had ingespannen tegen de “antidumpingmaatregelen” van de Colombiaanse overheid. Het conflict sleept al aan sinds 2018.

30 december 2022  – Laatste update 2 januari 2023 12:36
Lees meer over:

Colombia voerde in 2018 invoerheffingen in op Europese frieten. Het Zuid-Amerikaanse land beschuldigde Nederland, België en Duitsland van het dumpen van goedkope frieten op de interne markt. Dit zou ten koste gaan van de Colombiaanse aardappelverwerkers. De Europese landen kaartten dit aan bij de Wereldhandsorganisatie (WTO).

Deze stelde de eisers in oktober al in het gelijk en eist dat Colombia de invoerheffingen beëindigt. In reactie hierop kondigde Colombia aan een arbitragezaak op te starten om de beslissing van de WTO aan te vechten. Vorige week werd er in deze arbitragezaak uitspraak gedaan, andermaal ten voordele van de Europese exporteurs die jaarlijks voor meer dan 20 miljoen euro diepvriesfrieten uitvoeren naar het Zuid-Amerikaanse land.

Eerder geprobeerd Belgische frieten te weren

Christophe Vermeulen, CEO van de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking, had er in oktober al alle vertrouwen in dat importheffingen als illegaal bestempeld zouden worden. Hij verwees naar soortgelijke voorvallen in verleden. “Eerder hebben landen als Zuid-Afrika, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland ook al geprobeerd om invoerrechten op frieten te heffen, maar ze werden steeds teruggefloten door de WTO.

image0 (2)

De vermeende lage prijzen hebben volgens hem niets met dumping te maken, maar alles met productie-efficiëntie van de aardappelverwerkers in Europa en dan in het bijzonder in België, Nederland en Duitsland. “Hier zijn alle voorwaarden aanwezig die essentieel zijn voor het productieproces van aardappelproducten. We kennen uiterst vruchtbare gronden met hoge aardappelopbrengsten en daarnaast staat de verwerkingsindustrie hier op punt. Hierdoor kunnen andere landen moeilijk met ons concurreren.”

"Sterk signaal"

Vermeulen heeft in zijn voorspellingen gelijk gekregen en de WTO heeft in de arbitragezaak vorige week in het voordeel van de Europese exporteurs gesproken. Dit betekent dat de Zuid-Amerikanen de frieten zonder heffingen moeten toelaten op de eigen markt. Doen ze dat niet, dan mag de EU tegenmaatregelen nemen. De Europese Unie geeft in een persbericht nog mee dat de beslissing een "sterk signaal" uitstuurt naar elk land dat er over nadenkt om Europese export te beperken en dat antidumpingonderzoek aan de WTO regels moet voldoen.

Colombia wil invoerheffing op Europese frieten handhaven
Uitgelicht
Colombia gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over het opheffen van invoerheffingen op bevroren frieten uit Nederland, België en Duits...
13 oktober 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek