Weyts verbiedt dierentransport tijdens zomermaanden, sector niet gewaarschuwd
nieuwsVlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verbiedt tijdens de warme zomermaanden juli en augustus het transport van dieren over de weg van Vlaanderen naar landen buiten de EU, zoals Turkije, Libanon of Marokko. De maatregel komt er om te vermijden dat dieren tijdens de lange transporten lijden onder de hitte. Hoewel de minister verklaart deze maatregelen te hebben besproken met de sector, vallen uit de lucht.
ABS-voorzitter Bruno Vincent kan zich niet vinden in de maatregel. “Als je dieren wil vervoeren naar het buitenland, moet je altijd eerst toestemming krijgen van de dierenarts”, zegt hij. “Deze mensen zijn getraind om te oordelen wat kan en wat niet, maar nu lijkt het alsof men hun expertise niet vertrouwt. Hoe dan ook mag je geen dieren vervoeren bij meer dan dertig graden. Ben je op de baan en wordt die temperatuur bereikt, dan moet je je met je dieren begeven naar een rustplaats. Daarna kan je bijvoorbeeld ’s nachts verder rijden wanneer het koeler is.”
Dierenartsen zijn getraind om te oordelen wat kan en wat niet, maar nu lijkt het alsof men hun expertise niet vertrouwt
“Bovendien is het vreemd dat Weyts er twee maanden op kleeft, want door de klimaatverandering kan het ook buiten juli en augustus warmer dan 30 graden zijn”, zegt Vincent nog.
Volgens Weyts is de dierenartscontrole voor vertrek een omslachtige procedure die bovendien voor veel onzekerheid en discussies zorgt.
Last minute transporten annuleren
De sector ontkent dat minister Weyts contact met hen zou hebben opgenomen voorafgaand aan de maatregel. Ze komen dus ook uit de lucht gevallen, en velen moeten hun afgesproken leveringen onverwacht annuleren. “Ik had net een veetransporteur aan de lijn die over veertien dagen zou vertrekken. Dat gaat nu niet meer door”, zegt Vincent.
Dat blijkt het geval voor veel Vlaamse vervoerders, die pas eind vorige week op de hoogte zijn gebracht. Een zeer korte termijn om geplande bestellingen te annuleren.
Weyts zegt dat hij het opneemt voor dierenwelzijn, maar hij bereikt het omgekeerde
Europarlementslid Benoît Cassart (MR, Renew Europe) is tevens topman bij Fabroca, distributeur van Belgisch witblauw. Hij kant zich eveneens tegen de maatregel, zelfs al wordt zijn onderneming niet rechtstreeks getroffen. "Wij vervoeren enkel binnen de EU", zegt hij. "Maar ik ben tegen de maatregel. Weyts zegt dat hij het opneemt voor dierenwelzijn, maar hij bereikt het omgekeerde. De vraag naar rundvlees zal blijven. Deze landen zullen in plaats van naar België richting Zuid-Amerika kijken voor de invoer van hun runderen. Bovendien is de sector veel te laat ingelicht."
Weyts wil dierentransport nog meer aan banden leggen
Aan VRTNWS stelt Weyts dat de regels rond lang dierentransport in de toekomst nog verder mogen gaan: "Ik vind dat we hier in zijn geheel komaf mee moeten maken”, zegt hij. “Die dieren komen na een lange tocht in het land van bestemming aan, puur om geslacht te worden."
Ook dat is een opmerkelijke stelling, vindt Vincent. Volgens de ABS-voorzitter is het immers niet gebruikelijk dat dieren voor de slacht naar Noord-Afrika worden vervoerd. “Transport met het oog op slacht gebeurt niet zo ver buiten Europa. Wel bijvoorbeeld richting het Verenigd Koninkrijk, en daar laat Weyts dan weer een uitzondering gelden”, zegt Vincent. “De transporteur waar ik mee sprak, specialiseert zich vooral in fokken. Hij heeft er alle baat bij dat die dieren niet lam van de hitte toekomen. Dat hij nu alle export twee maanden stil moet leggen, treft hem zwaar”, zegt Vincent.
Vervoer naar koudere landen toegestaan
Volgens het kabinet-Weyts worden er jaarlijks vanuit Vlaanderen meer dan 4.000 levende runderen geëxporteerd naar Turkije, Libanon en de Maghreb-landen (Marokko, Algerije, Tunesië en Libië). In 2024 ging het om 177 transporten die richting het zuiden vertrokken. “In juli en augustus vorig jaar ging het om in totaal 30 transporten, goed voor ongeveer 1.130 dieren”, meldt het kabinet-Weyts. “Alleen transporten naar een beperkt aantal bestemmingen waar de temperaturen niet zo sterk oplopen in de zomermaanden blijven mogelijk. Het gaat dan om Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Er is ook nog een theoretische mogelijkheid om dierentransporten toe te laten met een airco-systeem, maar dan zouden transporteurs daar eerst in moeten investeren want op dit moment zijn vrachtwagens gewoon niet uitgerust met airco.”
Ondanks de kritiek vanuit de sector, lijkt Weyts overtuigd van de maatregel. “De nieuwe heldere regeling maakt een einde aan de onzekerheid en de discussies en bouwt sterkere garanties in voor dierenwelzijn”, aldus de minister.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: H. Van Dommelen Veetransport en Exportstal