Wakker Dier zet supermarkten voor schut op de radio

De supermarkt die de komende maanden het meeste vlees verkoopt onder de prijs voor kattenvoer krijgt 250 negatieve radiospotjes cadeau.
19 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De Nederlandse Stichting Wakker Dier gaat de komende drie maanden de vleesprijzen in supermarkten bijhouden. De supermarkt die in die periode het meeste vlees verkoopt onder de gemiddelde kiloprijs voor kattenvoer (4,12 euro per kilo) ’wint’ 250 negatieve radiospotjes op de landelijke radio. Op die manier wil de actiegroep een ommekeer in het denken bij de consument teweegbrengen.

Volgens de Nederlandse dierenrechtenorganisatie moeten de supermarkten elkaar niet meer beconcurreren met de laagste prijs voor vlees, maar veel meer op kwaliteit. Wakker Dier wil nog dit jaar een eind maken aan het gestunt met vlees. “Als supermarkten willen stunten moeten ze dat maar doen met cola of wasmiddelen, maar niet met vlees, want dat gebeurt ten koste van het welzijn van de dieren”, klinkt het.

Volgens Stichting Wakker Dier ging in 2009 een kwart van het vlees als reclameaanbieding over de toonbank. In 2008 was dat nog 19,4 procent. De gemiddelde prijs van een kilo koteletten daalde volgens de actiegroep in de periode van 1995 tot 2008 van 6,35 euro naar 5,35 euro.

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL), de Nederlandse koepelorganisatie voor de distributie, is niet gelukkig met de actie. CBL is van mening dat er in Nederland een ruim aanbod is van varkensvlees. “Ook slachthuizen leuren met varkensvlees als ze het niet kwijt kunnen”, luidt het. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vindt de actie wel sympathiek. Het zet volgens de organisatie de supermarkten aan om eens goed te kijken naar hun inkoop- en prijsbeleid.

De Nederlandse dierenrechtenorganisatie Wakker Dier startte eerder al met een grote radiocampagne als reactie op het toenemend gestunt met vlees. Op de radio waren verschillende spotjes te horen met als centrale boodschap: “Bij goedkoop vlees betalen dieren de prijs”. Ook in ons land zijn de landbouworganisaties al lang vragende partij voor een stop op het braderen met voedsel.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek