Waarom we te weinig groenten eten
nieuwsIedereen weet dat groenten gezond zijn, maar toch blijkt dat het merendeel van de Belgische bevolking er niet in slaagt de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram per dag naar binnen te spelen. Hoe komt dat? Het antwoord op die vraag is best complex, zo leert een artikel in voedingsmagazine Nutrinews. Er blijkt bijvoorbeeld een verband te bestaan tussen het inkomen en de groente- en fruitconsumptie en vrouwen eten meer groenten dan mannen.
De groenteconsumptie wordt bepaald door een complex samenspel van factoren en parameters. Er is het inkomen, de opleidingsgraad, maar ook het geslacht en de leeftijd spelen een rol. Er zijn subjectieve parameters, zoals smaakvoorkeur, en ook logistieke parameters, zoals beschikbaarheid en bereikbaarheid. Ook psychologische factoren spelen mee, zo blijkt uit een artikel dat voedingsmagazine Nutrinews wijdt aan de vraag waarom we niet meer groenten eten terwijl we weten hoe gezond ze wel zijn.
Hoe is dat te verklaren? En hoe kan het anders? Onderzoek toont aan dat interventies op basis van theoretische modellen van gezondheidsgedrag en gedragsverandering in combinatie met sociale marketing, economische maatregelen en gedragsinterventies via informatie- en communicatietechnologieën zoals het internet en mobiele telefonie het meeste kans bieden op succes. Een blijvende gedragsverandering vergt naast een individuele aanpak ook een omgevingsgerichte benadering. Om een impact te hebben op het eetgedrag van kinderen kan je bijvoorbeeld werken via scholen.
Meer info: Nutrinews
Bron: Nutrinews
Beeld: Loonwerk Defour