Waalse veesector komt samen over emissiereductie: “resultaten via voeder en genetica”

nieuws

België mag dan wel het land zijn van de steak-friet, maar vleesvee is in tijden van klimaatverandering een controversieel gegeven. Runderen zijn notoir voor de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. Het Waals Centrum voor Agronomisch Onderzoek (CRA-W) lanceerde daarom het project Blanc-Bleu VERT, toegewijd aan de emissiereductie van de sector. Stakeholders in de Waalse veesector kwamen op woensdag 19 juni samen op de opendeurdag om de bevindingen te bespreken.

21 juni 2024 Ruben De Keyzer
20240619-_NGX8630-web

Eén van de doelstellingen van de Green Deal is om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen in Europa, en met 47 procent in de landbouwsector voor België. In ons land is de landbouw verantwoordelijk voor 11 procent van de uitstoot van broeikasgassen, waarvan ongeveer de helft afkomstig is van de veehouderij. Een aanzienlijk deel van deze broeikasgassen komen van de mestopslag en de ‘pensvertering’, een beleefd woord voor de methaangassen die koeien uitstoten. Daar valt geen kurk op te zetten, maar de winderigheid van runderen valt wel te verminderen.

20240619-_NGX8664-web

Een afbouw van de veestapel is niet de enige manier om de uitstoot van de vee-industrie te minderen. De onderzoekers keken naar voeder enerzijds, en naar genetica anderzijds. Bepaalde voeders zijn zo samengesteld dat runderen aanzienlijk minder methaanuitstoot veroorzaken, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Een andere weg is de genetica. Door runderrassen te combineren, komt men tot beloftevolle resultaten. Zo experimenteerde men met het kruisen van Belgisch Witblauw-stieren met Holsteinvaarzen. “De Witblauwstieren zijn typische vleesrunderen van hier, heel gespierd met heel veel vlees aan de koe”, zegt Vanessa Saenen van Arvesta. “Het meest efficiënte vleesras in België. Wanneer je deze dieren kruist met de Holstein krijg je een minder gespierd dier, maar nog steeds een zeer goede vleesstier die aanzienlijk minder uitstoot produceert vanwege de genetica.”

De combinatie van genetica en voeders leidde tot een uitstootreductie van liefst 32 procent. De onderzoekers geloven dat dit significant is om de doelstellingen van de Green Deal te behalen, zonder aanzienlijke beperkingen voor de veehouders.

De dag telde zo’n 200 bezoekers, die de leerrijke voorstelling afsloten met een lekker stukje vlees.

20240619-_NGX8639-web
Met pragmatisme wil Arvesta na moeilijk financieel jaar verder investeren in landbouwsector
Uitgelicht
Arvesta heeft er geen gemakkelijk financieel jaar op zitten, maar met nog een mooie buffer aan eigen vermogen laat het bedrijf weten om ook in 2024 “volop te investeren in de...
14 juni 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek