VS bereid tot compromis in handelsoorlogen?

De Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk heeft in Genève gesproken met een reeks topverantwoordelijken voor de internationale handel. In lijn met het beleid van president Obama om opnieuw goede relaties aan te knopen met andere landen willen de VS ook hun handelsbeleid aanpassen. Op voorwaarde dat de groeilanden eveneens een inspanning leveren.
16 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk heeft in Genève gesproken met een reeks topverantwoordelijken voor de internationale handel. In lijn met het beleid van president Obama om opnieuw goede relaties aan te knopen met andere landen willen de VS ook hun handelsbeleid aanpassen. Op voorwaarde dat de groeilanden eveneens een inspanning leveren.

Een eerste realisatie van de nieuwe koers die de VS varen is het akkoord met de EU over hormonenvlees. Kirk en de Europese handelscommissaris Catherine Ashton zijn het ermee eens dat de twee supermachten in de toekomst beter hun tijd spenderen aan het aanbrengen van verbeteringen aan het internationale handelssysteem in plaats van te bekvechten over allerhande geschillen.

"Als het hormonendispuut helemaal van de baan is, zullen we kijken of we nog andere kwesties kunnen oplossen", aldus Kirk. Andere handelsconflicten tussen de EU en de VS hebben onder meer betrekking op chloorkippen, genetisch gewijzigde organismen en biodiesel. Het belangrijkste dossier in de internationale handel is echter de meer dan zeven jaar oude Doha-ronde, zowat de meest ambitieuze poging ooit om het protectionisme af te bouwen.

Kirk had op het hoofdkwartier van de Wereldhandelsorganisatie in Genève de gelegenheid om te luisteren naar bijvoorbeeld de verzuchtingen van de agro-exporteurs in landen zoals Brazilië en naar de eisen van de Afrikaanse katoenproducenten, die de subsidies aan de Amerikaanse katoenboeren bekritiseren. Onze markt is al voor 98 procent geopend voor de minst ontwikkelde landen. Die hebben er nu vooral baat bij dat de opkomende groeilanden eveneens hun markten openen, aldus Kirk.

Een mogelijke optie om uit de impasse te raken, is dat de onderhandelaars zouden afstappen van algemeen geldende formules voor de daling van invoerheffingen en subsidies. Dat zou ruimte creëren voor meer bilaterale overeenkomsten. Kirk sluit die denkpiste niet uit, maar allicht zullen vooral de ontwikkelingslanden hiertegen verzet aantekenen.

Bron: Reuters/De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek