EU-lidstaten willen tariefvrije import uit Oekraïne met een jaar verlengen

De lidstaten van de Europese Unie willen de opschorting van de importtarieven en -quota voor producten uit Oekraïne met één jaar verlengen. Tegen de achtergrond van de boerenprotesten willen ze echter ook een aantal vrijwaringsmaatregelen inbouwen om marktstoornissen te voorkomen.

21 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 februari 2024 21:17
Lees meer over:
oekraineoorlog-1250

De ambassadeurs van de 27 lidstaten gaven woensdag zonder enige aanpassingen hun fiat aan het voorstel dat de Europese Commissie eind januari op tafel had gelegd om de tariefvrije import uit Oekraïne en Moldavië met één jaar te verlengen tot juni 2025. "Met dit akkoord tonen we onze standvastige steun voor Oekraïne en Moldavië, en beschermen we tegelijkertijd de interne markt tegen een excessieve toename van de import van bepaalde gevoelige landbouwproducten", reageerde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib namens het EU-voorzitterschap.

Het voorstel van de Commissie genoot volgens diplomatieke bronnen "brede steun" onder de lidstaten, met uitzondering van de buurlanden van Oekraïne. In Polen bijvoorbeeld blokkeren de landbouwers de grens met Oekraïne uit onvrede met de massale instroom van producten uit het land, die de prijzen op de lokale markten naar beneden duwen.

Om tegemoet te komen aan hun bekommernissen, bouwde de Commissie wel een aantal flankerende maatregelen in. Zo introduceert ze een algemeen vrijwaringsmechanisme voor alle producten, dat toelaat om snel in te grijpen wanneer er zich marktstoornissen voordoen. Er komt ook een rem op de invoer van gevogelte, eieren en suiker: de tariefvrije import wordt geplafonneerd op de gemiddelde import in 2022 en 2023. Stijgt de import boven dat plafond, dan kan de Commissie opnieuw tarieven toepassen. Grote Europese landbouworganisaties vinden die maatregelen echter niet voldoende.

Ook het Europees Parlement moet zich nog over het voorstel uitspreken.

Zelenski pleit voor gesprekken tussen Kiev en Warshau over blokkades

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft opgeroepen tot gesprekken tussen Kiev en Warschau over de aanhoudende boerenprotesten aan de Pools-Oekraïense grens. Via dialoog wil de Oekraïner die grens opnieuw vrij krijgen. Misnoegde Poolse landbouwers werpen al een tijdje op enkele plekken wegblokkeringen op. Maar alleen Moskou haalt voordeel uit deze spanningen, zo zegt Zelenski woensdag in een video gericht aan de Poolse premier Donald Tusk. "Ik heb aan onze regering gevraagd om zo snel mogelijk naar de grens tussen onze twee landen te gaan, tegen 24 februari", aldus Zelenski. Hij roept Tusk op om hetzelfde te doen.

Al enkele weken protesteren Poolse landbouwers. Ze verzetten zich tegen wat zij zien als oneerlijke concurrentie van hun Oekraïense collega's, omdat zij niet aan Europese regelgeving onderworpen zijn. Dinsdag was er nog een incident op een betoging in Gorzyczki, in het zuiden van Polen. Op een spandoek was de volgende pro-Poetin-boodschap te lezen: 'Poetin, herstel de orde in Oekraïne, in Brussel en in onze regering'. Aan de tractor met het spandoek was ook een vlag van de Sovjet-Unie vastgemaakt. Zelenski hekelt het voorval en zegt dat het om "een fout" gaat. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedt dat er mogelijk inmenging is geweest van Russische actoren.

Zelenski wil nu de nadruk leggen op dialoog met Warschau. De grensblokkades "brengen de aanvoer van wapens naar onze soldaten aan het front in gevaar", zegt hij. Gesprekken om het landbouwgeschil uit een impasse te krijgen, zijn daarom "een kwestie van nationale veiligheid" voor Polen, argumenteert de Oekraïense president nog. "Onze landbouwproductie staat Oekraïne toe om tegemoet te komen aan de noden aan het front en om onze onafhankelijkheid, onze vrijheid en dus jullie vrijheid te verdedigen", zo richt Zelenski zich tot het Poolse volk.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek