Vrouwenkwestie kan varkensboer miljoen euro kosten

Een varkensboer uit Wingene wordt ervan verdacht melk van zijn buurman te hebben besmet met antibiotica. De reden? Zijn vrouw begon een relatie met de melkveehouder. Campina eist een forse schadevergoeding.
7 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Een varkensboer uit Wingene wordt ervan verdacht melk van zijn buurman te hebben besmet met antibiotica. De reden? Zijn vrouw begon een relatie met de melkveehouder. Het dossier ligt des te gevoeliger omdat Campina een schadeclaim ingediend heeft van één miljoen euro. Gevaar voor de volksgezondheid is er nooit geweest omdat de besmette melk tijdig uit het productiecircuit werd gehaald.

Volgens Het Nieuwsblad beschikt het Brugse gerecht over ernstige aanwijzingen dat de varkenskweker een flinke scheut antibiotica, die normaal wordt gebruikt om bij biggen in te spuiten, in de melktank van zijn liefdesrivaal gekieperd heeft. De opgehaalde melk raakte in de melktank vermengd met de melk van andere melkveehouders en besmette vervolgens bij Campina een nog veel grotere hoeveelheid melk.

Het onderzoek leidde aanvankelijk naar een melkveehouder uit Wingene, maar gaandeweg kwam een andere verdachte in beeld: de varkensboer naast de melkveehouder. Hij zou zich hebben willen wreken omdat de melkveehouder een relatie begonnen was met zijn vrouw. Intussen zou het onderzoek op zijn einde lopen. "Het was een bijzonder moeilijk en technisch onderzoek. Delicaat ook, vanwege de enorme schadeclaim", zegt de Brugse procureur des konings Jean-Marie Berkvens.

"Mijn cliënt ontkent in alle toonaarden dat hij iets met die besmetting te maken heeft", zegt de Brugse advocaat Roger Vanhaelemeesch, die de varkensboer verdedigt. "Wij gaan ervan uit dat hij het slachtoffer werd van een scenario dat opgezet is door zijn voormalige vrouw en haar nieuwe partner. Het is geen toeval dat er een middel voor varkens in die melk gevonden is".

Campina is heel karig met commentaar. Het zuivelbedrijf ontkent niet dat er eind 2007 een probleem was met een grote hoeveelheid melk. "Maar er is geen druppel van die melk tot bij de consument geraakt, want we hebben het probleem op tijd ontdekt", zo luidt het. Toch is Vanhaelemeesch van oordeel dat Campina een deel van de schuld treft. "Ze hebben controlefouten gemaakt, waardoor de besmetting van een relatief kleine hoeveelheid melk is kunnen uitdeinen".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek