Vroege kersenteelt valt letterlijk en figuurlijk in het water

nieuws

Het natte voorjaar heeft zijn sporen nagelaten in de Vlaamse kersenteelt, waarvan het seizoen volgende week volop uitbreekt. Door de vele regen zijn veel kersen gebarsten. Bij de vroege rassen kan de uitval oplopen tot 50 procent en sommige telers kiezen er wellicht zelfs voor om niet te plukken omdat de verwachte opbrengst niet opweegt tegen de kosten. “De schade doet zich uitzonderlijk zelfs voor onder de regenkappen”, vertelt Dany Bylemans, directeur van pcfruit. Voor de kersentelers is het nu hopen op droger weer. “Dan kan het met de late soorten nog goed komen.”

19 juni 2024 Jerom Rozendaal
gebarste kersen

De voorbije week zijn de eerste kersen al op de markt gekomen. Toch start het Vlaamse kersenseizoen, dat zo'n vijf weken duurt, pas volgende week ten volle. De kans dat u dezer dagen al kersen vindt van Vlaamse bodem is echter vele malen kleiner dan in voorgaande jaren. “Door de vele regen hebben vooral de vroege rassen veel schade. Veel kersen zijn gebarsten”, vertelt Dany Bylemans, directeur van het Limburgse proefcentrum pcfruit.

Om kersen te beschermen tegen de regen hebben veel telers de vruchten overkapt. Ook deze overkapping is dit jaar volgens Bylemans geen garantie op hele kersen. “De grond is verzadigd met regen en de wortels pompen het water omhoog. De kers zuigt het water op en barst.” Dat is volgens hem uitzonderlijk en heeft zich nooit eerder voorgedaan. Als aanvullende verklaring wijst hij op het temperatuur verhogend effect van de regenkappen. “Door de hogere temperatuur verloopt de groei sneller en beginnen de wortelen water te pompen.”

50 procent gebarsten

Het algemene beeld van pcfruit wordt bevestigd door Brecht Geerdens uit Diepenbeek. “Het is afhankelijk van boom tot boom en van perceel tot perceel, maar ik schat het aantal gebarsten kersen op 50 procent”, vertelt hij. De fruitteler is woensdag gestart met de pluk van kersen. De schade doet zich vooralsnog vooral voor in de vroege rassen die de komende dagen en weken in productie zijn.

gebartste kersen2
gebarste kersen3

Het hoge aantal gebarsten kersen resulteert niet alleen in een mindere opbrengst. “We hebben er ook extra werk aan. De gebarste kersen moeten verwijderd worden om rot en aantasting van de goede kersen tegen te gaan”, vertelt de teler. Door de mindere productie en het extra werk zijn er volgens Dany Bylemans telers die in sommige gevallen besluiten om bomen of (delen van) boomgaarden niet te oogsten. “Dit omdat de kosten niet opwegen tegen de verwachten opbrengst”, verklaart hij.

Seizoen nog niet verloren

Alhoewel de schade in de vroege rassen groot is, is nog niet het volledige kersenseizoen in het water gevallen. Over een week en later begint de pluk van late rassen, zoals de kersenrassen Kordia en Regina. Deze rassen, die in productie komen als de pluk in Frankrijk uitdooft, zijn de belangrijkste rassen in Vlaanderen. Met zo’n 1.100 hectare is de kersenteelt in Vlaanderen, een teelt die zich grofweg in vijf weken afspeelt, overigens een belangrijke sector.

Met de weersvoorspellingen in het achterhoofd – na dit weekend zou het stoppen met regenen en de temperatuur oplopen – heeft kersenteler Koen Francis van Elko Fruit uit Sint-Truiden nog vertrouwen in de teelt. Ook hij heeft schade aan zijn vroege rassen, maar de late rassen staan er nog goed bij. “De kersen beginnen water op te zuigen als ze beginnen te verkleuren. Dat is bij de latere rassen nog niet het geval.”

S_kersenpluk_Adriaensen_kersenteelt2

Noodmaatregelen om wateroverlast te verminderen

De voorbije tijd heeft Francis met een aantal noodmaatregelen getracht de waterdoorstroom vanuit de wortels naar de boom te beperken. “Wij hebben wortels gesnoeid of overreden, maar het is afwachten of dat effect sorteert.”

Kersenteler Brecht Geerdens heeft op zijn beurt gleuven tussen de bomenrijen gegraven zodat het water van de regenkappen afgevoerd wordt.

Het zijn volgens Dany Bylemans een aantal voorbeelden van de noodmaatregelen die kersentelers de voorbije weken genomen hebben. Volgens hem worden er op dit moment zelfs nog drainagesystemen aangelegd. Behalve de schade op korte termijn, zou de regen ook nog impact kunnen hebben op lange termijn. “Kersenbomen zijn erg gevoelig aan water. Als de wortels lange tijd onder water staan en geen zuurstof krijgen, sterven zij op termijn af. Dat risico is aanwezig en zou over een jaar zichtbaar kunnen worden”, besluit hij.

Kletsnatte boomgaarden en vroege bloei brengen fruittelers kopzorgen
Uitgelicht
De natte wintermaanden spelen niet alleen de aardappelen-, bieten-, en groentetelers parten, ook de fruittelers zitten met de handen in het haar. Aan de vooravond van een vroe...
28 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek